Begin je ochtend goed

Geschreven op 24/11/2020 in gelukkig leven
Begin je ochtend goed

Je hebt weinig tijd voor een uitgebreide ochtendroutine maar je wilt je dag wel blijer beginnen. Deze belachelijk kleine tips helpen.

“When you arise in the morning,
think of what a precious privilege it is to be alive –
to breathe, to think, to enjoy, to love.”
Marcus Aurelius


Allemaal leuk en aardig hoor, Ochtendroutines zijn populair. Niet zozeer de ochtendroutine die we zelf uitoefenen, maar de ochtendroutines van andere (zeer succesvolle) mensen.

Als je een beetje rondkijkt in de zelfhulpwereld dan krijg je soms het gevoel dat je nooit iets zult bereiken als je niet opstaat om 04:00 om direct te gaan sporten, mediteren, werken of schrijven.

Nou – allemaal leuk en aardig, maar laten we een beetje realistisch blijven. Dat een paar succesvolle mensen zo leven, wil niet zeggen dat je zo moet leven om succes te hebben.

Er zijn genoeg succesvolle mensen die er geen indrukwekkende ochtendroutine op nahouden, of simpelweg pas wakker worden als het bijna middag is! De ochtend is een krachtig en strategisch moment in de dag. En het is waar dat je je hele dag kunt kleuren door wat je in de ochtend doet (of niet doet).

Maar misschien zijn er ook een paar hele kleine, strategische dingen die je kunt doen om je ochtenden iets beter te maken zonder meteen je hele leven ingewikkeld te maken? Laten we eens kijken.

1. Je hoeft geen uur te sporten

Kijk, het kán als je er blij van wordt. Maar je kunt het ook veel kleiner aanpakken en toch opstaan met een wakker en fit gevoel.

Hoe? Door een paar minuten te stretchen.

In bed lig je vaak lang in dezelfde houding, waardoor je lichaam stijf kan worden. Door ’s ochtends je lichaam lekker te stretchen maak je het goed wakker en voel je je lekker lenig en fit.

Stretchen is zo’n bezigheid die je niet lang hoeft te doen om resultaat te merken. Je moet het vooral vaak doen. Als je nu niet bij je tenen kunt met je handen, zul je merken dat je het na twee weken dagelijks stretchen waarschijnlijk wél kunt.

Deze kleine bezigheid (het kost je vaak maar een minuut of twee) levert je verrassend veel op. Je wordt er wakker van, je doet direct iets constructiefs voor jezelf, het maakt je ontspannen én het helpt je om gezond oud te worden. Want hoe leniger en flexibeler je bent, des te beter je je voelt naarmate de jaren verstrijken.

Klinkt als overbodig als je 25 bent – ik weet het. Maar binnen een jaar over zeven ben je jezelf dankbaar dat je dit dagelijks doet.

Zelf doe ik vaak een paar keer de zonnegroet (routine van yoga houdingen) ’s ochtends, en dan begin ik aan mijn dag. Kost een paar minuten, maakt een groot verschil.

2. Je smartphone met rust laten

Mijn leven is beter als ik ’s ochtends mijn smartphone met rust laat, en ik kan me voorstellen dat dit voor jou ook geldt. Het is zo verleidelijk om, nadat je wakker bent geworden, direct je telefoon te checken. Maar het probleem is dat je nooit weet wat je op je schermpje zult vinden.

Als ik ga slapen laat ik mijn iPhone beneden opladen. Op die manier weet ik zeker dat ik ’s avonds een boek lees in plaats van Reddit. En dat ik ’s ochtends rustig aan mijn dag kan beginnen zonder social media, drama, ellende, nieuws of berichtjes van mensen.

Ik pak mijn iPhone pas wanneer ik al een tijdje wakker ben. Op die manier kan ik de dag beginnen in rust, zonder gedoe, op een manier die mij blij maakt. Check je ’s ochtends vaak je telefoon? Dan levert deze aanpassing je waarschijnlijk zelfs tijd op! Tijd die je kunt gebruiken om de andere gewoontes uit te voeren die je blij maken.

3. Een paar keer diep ademhalen

Ik weet het – ik heb net een boek gepubliceerd waarin ik iedereen aanbeveel om regelmatig te mediteren. En de ochtend is daar natuurlijk een perfect moment voor – tenzij dat niet zo is.

Waar de ochtend voor de één een rustpunt in de dag is, betekent het geluid van de wekker voor de ander de start van 90 chaotische minuten.

Maar hoe je ochtend er ook uitziet, er is altijd tijd om even een paar keer diep adem te halen en je lichaam volledig te ontspannen. Al doe je het op het toilet.

Ook dit is zo’n belachelijk kleine gewoonte dat het lijkt alsof het geen effect kan hebben. Maar opnieuw – je merkt het effect vooral als je het regelmatig doet. Bewust ademhalen kalmeert je zenuwstelsel en je brein. Het zorgt ervoor dat je stress afbouwt en je lichaam ontspant.

Het brengt je de openheid en kalmte om je bewuster te zijn van het moment. Waardoor het eenvoudiger wordt om te genieten.

En je hoeft het niet alleen in de ochtend te doen. Je kunt het prima verweven door je hele dag heen. Hoe vaker je dit doet, des te kalmer je dag zal voelen.

Ga ontspannen zitten, liggen of staan en sluit je ogen.
Adem rustig in door je neus, en zorg dat je buik naar voren komt.
Blaas de lucht rustig uit in een paar seconden door je lippen te tuiten.
Adem pas weer in wanneer je de natuurlijke aandrang voelt.
Probeer bij iedere uitademing je lichaam iets verder te ontspannen.
Herhaal dit zo vaak als je wilt.
Simpel. Te klein om niet te doen. En het maakt een wereld van verschil.

Bron: Sochicken