positieve affirmaties
Gezondheid
Daphne Langedijk
Gezondheid
01/11/2024
5 min
0

Affirmaties

01/11/2024
5 min
0

Het woord affirmatie komt van het Latijnse woord ‘affirmare’. Dat betekent versterken of bekrachtigen. Wie maar vaak genoeg positieve affirmaties herhaalt , zal de hersenen trainen om positieve gedachten te versterken.

Een affirmatie is eigenlijk gewoon een gedachte.

Hoe vaker we een bepaalde gedachten hebben, hoe meer we daarin gaan geloven (en hoe meer het zich in ons leven zal manifesteren). Eigenlijk gebruikt iedereen al van jongs af aan affirmatie, helaas zijn dat negen van de tien keer alleen geen positieve affirmaties. We vertellen onszelf dat we iets niet kunnen, dat we iets niet waard zijn of dat we dingen niet goed doen. Zonde, want de kracht van affirmaties is vaak dat het zich bij herhaling in ons leven gaan manifesteren. Vertel jezelf vaak genoeg dat je iets niet kunt en op een dag zal dat waarheid worden.

  


Hersenspoel jezelf (op een positieve manier)

Daarom is het juist zo belangrijk dat we positieve affirmaties in ons leven binnenlaten. Onze hersenen zijn namelijk zo geprogrammeerd dat ze geloven wat we vaak zien of horen. Een echt werkzame affirmatie beïnvloedt het onderbewustzijn en herprogrammeert eigenlijk de hersenen. Maar wat is een echt werkzame affirmatie precies?


Het geheim van de affirmatie

Het geheim zit ‘m erin dat je de affirmatie gebruikt om iets dat al in je aanwezig is te versterken. Drieduizend keer herhalen hoe gelukkig je je voelt terwijl je diep van binnen kapot gaat, werkt helaas niet. Herhaal niet alleen simpelweg een rijtje met woorden, maar neem de tijd om woorden te kiezen die echt bij jou passen en iets voor je betekenen. Op die manier geef je met de affirmatie ruimte aan wat er al is, in plaats van iets te forceren dat er niet is.


Formuleer een affirmatie die bij jou past

Kies het liefst een positieve gedachte in de tegenwoordige tijd. Neem even de tijd om affirmaties te formuleren die bij jou passen. Denk na over wat jouw waarden zijn en wat jij belangrijk vind in het leven. Aan de hand daarvan is het makkelijker om een affirmatie te formuleren.


Op welke momenten gebruik je de affirmatie?

Het mooie aan affirmaties is dat je ze op elk moment van de dag kunt herhalen in je hoofd. Of je nu op de wc zit, achter je bureau op kantoor of thuis op de bank zit. Omdat het in het begin nog wat onwennig zal voelen, is het slim om een vast moment van de dag te kiezen om de affirmaties te herhalen. Bijvoorbeeld vlak nadat je bent opgestaan, tijdens het tanden poetsen of juist vlak voor het slapengaan. Dit maakt het ook makkelijker om het vol te houden. Probeer dit minstens een maand te doen. Op die manier geef je jezelf de ruimte en tijd om deze nieuwe gewoonte in je leven te integreren. Ben jij klaar om de kracht van affirmaties te ervaren?

Inspiratie nodig? Dit is een kort lijstje met algemene affirmaties

 • Ik ben krachtig
 • Ik accepteer mijzelf zoals ik ben
 • Ik geef mezelf de ruimte om fouten te maken
 • Ik ben veilig
 • Ik ben tevreden
 • Ik ben gezond
 • Ik heb lief
 • Ik ben geliefd
 • Ik leef
 • Ik neem de tijd voor mezelf
 • Ik ben dankbaar
 • Ik zie mogelijkheden
 • Ik durf
 • Ik ben alles wat is
 • Ik geef mijn lichaam wat het nodig heeft
 • Ik ben waardig
 • Ik hou van het leven
 • Ik ben vrede

 

Praktische affirmaties voor het slapen gaan

Stel je voor dat je ’s avonds je bed in duikt en vanaf het begin geniet van een heerlijke diepe slaap. ’s Ochtends word je wakker met een energiek en fris gevoel. De volgende slaapaffirmaties zullen je helpen om dat te bereiken.

Je onderbewustzijn neemt wat je tegen jezelf zegt voor waar aan. Als je dus je negatieve gedachten kunt omsmeden tot positieve denkbeelden heeft dat een groet invloed op de kwaliteit van je leven.

Als we onze affirmaties voor het slapen gaan opzeggen, kunnen we onze negatieve patronen doorbreken. Niet alleen zul je beter slapen, maar ook gedurende de dag heeft je positieve mindset gunstige gevolgen.

Door een of meer van de volgende affirmaties een paar keer achter elkaar op te zeggen in gedachten vorm je nieuwe neurale paden in je hersenen. Je negatieve denkpatronen worden onderbroken en omgeleid naar nieuwe, gedachten die je leven zullen verbeteren.

Zo gebruik je avond affirmaties

Kies uit de onderstaande affirmaties een of meer zinnen die het beste bij je passen. Ontspan je lichaam en herhaal ze in je hoofd. Neem er rustig de tijd voor. Voel de energie stromen en glij langzaam weg in een diepe, verkwikkende slaap.

Het helpt om je affirmatie beknopt te houden. Vorm de affirmatie om naar je eigen wensen. De onderstaande affirmaties zijn alleen bedoeld om je daarbij te inspireren. Kies zinnen en woorden die jou het beste gevoel geven.

Je kunt desgewenst met het topje van je vingers zachtjes je duim aanraken bij elke affirmatie. Als je dat bij beide handen achterelkaar doet, heb je na afloop je affirmatie acht keer herhaald.

Zie voor je wat de woorden betekenen, probeer het te voelen. Ga ervan uit dat je lichaam en je onderbewustzijn openstaan en deze woorden aannemen. Herhaal je affirmatie minstens een week voor je een andere neemt. Regelmaat is belangrijk. Hou het een tijdje vol en kijk dan wat er gebeurt.

9 rustgevende affirmaties voor het slapen gaan

Ik verplaats me naar een plek van diepe slaap

Mijn slaapkamer is een paradijs van rust en vrede. Als ik hier ben, kom ik tot rust. Er valt een last van me af. Ik voel de slaap over me heen glijden.

Ik laat de dag los

Alle zorgen, angsten, boosheid laat ik van me afglijden. Schuldgevoelens laat ik los. Niemand is perfect. Morgen is er weer een dag. Ik zweef licht en los de nacht in. Morgen zal ik blij en vrolijk wakker worden, als een nieuwgeboren baby.

Ik verwelkom mijn dromen

Als het ’s avonds donker wordt en de nacht valt in, vervagen al mijn zorgen. Vandaag heb ik gedaan wat ik kom. Ik verdien het om vredig te slapen. Ik verwelkom mijn dromen, want morgen komt er weer een nieuwe dag vol energie.

Ik omarm de nacht

Ik omarm de nacht want de nacht brengt vrede en rust. Ik laat het licht schijnen in mijn hart. Liefde en geluk vinden een rustplaats in mijn ziel. Mijn geest is stil en tevreden. Ik voel de rust en ontspanning. Wat een geluk.

Ik mag heerlijk in slaap te vallen

Ik geef mezelf toestemming om mijn ogen vanavond te sluiten en word morgen fris wakker. Niemand is perfect, maar ik deed vandaag wat ik kon. Nu mag ik uitrusten. Ik verdien het. Morgen ben ik weer fris en fruitig, maar nu mag ik slapen.

Ik vergeef iedereen

Wat is gebeurd is gebeurd. Niemand kan het veranderen. Het is wat het is. En het is goed zo. Ik laat het los en accepteer het leven zoals het is. Ik vergeef iedereen. Ze weten niet beter. Ik vergeef vooral mezelf, want ik weet dat ik mijn best doe. Nu mag ik slapen. In mijn bed ben ik veilig.

Ik ben dankbaar

Dankbaar ben ik voor dit leven. Ik ben dankbaar voor de mensen die me iets hebben geleerd. Ik ben dankbaar voor de lessen die het leven heeft gebracht. Ik ben dankbaar voor liefde die ik ontvang, geef en deel. Ik ben dankbaar voor het licht van de dag. Ik ben dankbaar voor de duisternis van de nacht, waarin ik vredig zal slapen vannacht.

Ik ben één met de kosmos

Mijn hartslag is het ritme van het heelal. Ik heb geluk door balans en voel me in harmonie met het universum. Alles is één. Ik adem rustig en vredig, als de grote oceaan van het leven. Ik hoor de golven en voel me kalm.

Mijn slaap zal vredig zijn

Moge mijn slaap vredig zijn. Moge mijn dromen gevuld zijn met liefde. Moge mijn ziel ontwaken voor de oneindige mogelijkheden voor geluk in mijn leven. Zo zal het gebeuren. Ik zal zalig slapen.

Ik kies voor geluk

Ik kies voor geluk. Ik kies voor vrede. De wereld is buiten, maar ik lig hier binnen. Vrede begint bij mij, en er is vrede in mijn ziel. Ik val met een glimlach in slaap. De slaap is verkwikkend en vol vrede. Ik verdien het en zal heerlijk slapen.Bron: Happinez

Reacties
Categorieën