clusterhoofdpijn natuurlijk behandelen
Gezondheid
Daphne Langedijk
Gezondheid
10/21/2023
6 min
0

Clusterhoofdpijn

10/21/2023
6 min
0

Een natuurlijke behandeling voor Clusterhoofdpijn

Ik heb Clusterhoofdpijn. Iets waar ik uiteraard niet blij mee ben. Clusterhoofdpijn is 1 van de pijnlijkste dingen die ik me kan voorstellen. Lees hier mijn verhaal over mijn leven met clusterhoofdpijn.

Het begin van mijn leven met clusterhoofdpijn

Mijn verhaal begint in 2003. Ik was 20 jaar, net 3 maanden trotse moeder van mijn eerste kindje. Ik werd plots in de ochtend wakker met een stekende pijn in mijn linker oog, een traanoog. Ik dacht dat het hoe raar het ook klinkt kwam door het zonlicht dat door een kier van het gordijn kwam en recht op mijn oog scheen. Ik draaide me om en hoopte dat het verdween. De volgende dag in de ochtend was het weer zo… ik had nochtans het gordijn extra goed dichtgedaan! De komende dagen werd ik wakker met deze stekende pijn, tot huilens toe. Het leek plots ook of de pijn op mijn boven tanden zat, dus ik ging naar de tandarts in de hoop dat het een zenuwontsteking was aan mijn tanden. Maar niks te vinden! Paniek, bij mij en ook bij mijn tandarts. Uiteindelijk wordt er besloten om de 2 tanden die extreem pijn lijken te doen te ontzenuwen. Zonder resultaat, de pijn blijft!

Zelfonderzoek naar wat in heb

In de 3 jaren die volgen heb ik telkens 2 keer een periode van ongeveer 6 weken waarin ik ongeveer 6 aanvallen per dag heb. De aanvallen zijn altijd aan 1 kant van mijn hoofd, een stekend oog, een extreem pijnlijke nek en schouder aan dezelfde zijde, pijn in mijn tanden, een loop neus, een traan oog. De pijn is zo extreem bij elke aanval dat ik vooral tijdens de nachtelijke aanvallen soms het gevoel had dat ik een einde aan mijn leven wou maken. De gruwelijke pijn is onverdraagzaam. Een aanval leek ook telkens heel plots en heftig op te komen en na een half uur tot een uur volledig weg. Na de periode van 6 weken was ik vaak compleet uitgeput, verzwakt. Het probleem waar ik echt mee zat telkens als ik naar een dokter ging voor onderzoek is dat ik dit maar in periodes had en dus niet het hele jaar door elke dag. Eenmaal die periode dus gedaan was wou ik zo snel mogelijk weer mijn oude leventje oppakken en net snel vergeten. Ik had nergens meer last van dus dan kan je ook geen behandelingen uitproberen. Daarnaast was ik ook wel wat bang voor wat het was, vooral het zelfmoord gevoel beangstigde mij, was ik gek aan het worden? In die tijd woonde ik in Dubai, ik was vergeleken met nu heel wat minder bezig met gezondheid en bewust leven. Ik was gewoon een moeder die er wou zijn voor haar kinderen, dus ik probeerde er iet te veel mee bezig te zijn. Op een bepaald moment werd het internet wat uitgebreider qua informatiebron en begon ik de symptomen die ik had op te zoeken. Omdat ik er absoluut geen duidelijke benaming voor wist begon ik te zoeken op suiicide headache, hoofdpijn aan 1 kant, hoofdpijn en traanoog. Uiteindelijk ondekte ik zo zelf de term Clusterhoofdpijn.

Mijn behandelplan voor clusterhoofdpijn

In Dubai ben ik uiteindelijk wel naar een arts gegaan, maar zonder veel effect. Hij dacht dat ik gewoon stevige hoofdpijn had, of een soort migraine. Die schreef me gewoon een extreme pijnstiller voor welke ik moest nemen als ik een aanval kreeg, maar deze pil mocht je maar 2 keer per dag slikken en ik had wel 6 aanvallen, dus dat was niet echt wat ik zocht. Ik wist tegen dan in ieder geval wel al van mijn eigen lichaam dat de aanvals periode maar 6 weken duurde, en compleet onverwacht kwam. Per toeval kwam ik er wel achter dat als ik een combinatie pil van Aspirine/paracetamol/caffeine slikte de aanval sneller weg ging. Echter was dit in de nacht natuurlijk wel wakker makend. Ik had dan dus minder lang pijn, maar was na de 6 weken wel nog steeds compleet uitgeput.

Verandering van leefsituatie helpt niet

In 2009 kwam ik in Belgie wonen. Ik was net gestart als zelfstandig massage therapeut en stresscoach en begon mij steeds verder te verdiepen in natuurlijke behandelingen, stress, burn-out, hormonale systeem, voeding. Hoewel de focus lag op het kunnen helpen van mijn klanten probeerde ik uiteraard ook veel toe te passen op mezelf. Ik vond het sinds ik als therapeut werkte belangrijk alles zelf uitgeprobeerd te hebben, en schreef altijd mijn bevindingen op. Na een 2 tal jaren merkte ik in feite per toeval op dat mijn clusterhoofdpijn aanvallen niet meer 6 weken duurde, maar eerder 5 weken. Zonder dat ik er echt mee bezig was. Ook merkte ik dat ik ipv 2 keer per jaar, dit was meestal voorjaar en najaar soms 1 en soms 2 keer per jaar een aanvals periode had.
Dit gaf uiteraard aanleiding om verder onderzoek te doen.

Wat deed ik om mijn clusterhoofdpijn te verminderen?

Wat ik precies deed wist ik niet meer, welke acties, behandelingen, voeding of supplementen hadden effect op mijn clusterhoofdpijn zonder dat ik het wist? Ik probeerde een lijst te maken van alles wat ik had uitgetest aan supplementen, hoe mijn leefstijl was en hoe bijvoorbeeld mijn stresslevels waren de afgelopen 2 jaar. Nadat ik deze lijst had gemaakt ben ik van elk supplement gaan kijken welke invloed het eventueel heeft op zenuwstelsel, hersenen, stress, hormonen en dergelijk in relatie met clusterhoofdpijn. Google werd hierin mijn nieuwe beste vriend.
Ik ben een hele goede in het ontdekken van de relatie tussen oorzaak en gevolg, voornamelijk het terugkoppelen. Ik deed mijn best om alles grondig te onderzoeken. Er rekening mee houdende dat ik maar 1 a 2 keer per jaar de kans had om het echt concreet te onderzoeken, niet wetende of hetgeen ik deed toe te passen of te onderzoeken was tijdens een aanvals periode, of dat ik het voordien moest onderzoeken en bang afwachten tot de volgende aanvalsperiode begon.

Mijn ervaring bij de neuroloog voor clusterhoofdpijn behandeling

In de tussentijd heb ik mezelf toch ook eens overgehaald om naar een neuroloog te gaan, een hersenscan te laten doen, en heb ik openminded de reguliere medicatie uitgeprobeerd. Ik zou volgens de neuroloog een heel jaar lang betablokkers moeten slikken, en dan in de aanvals periode triptanen moeten slikken, oftewel in neussprays. Ik heb dit 3 dagen geprobeerd. Het effect hiervan op mijn lichaam voelde zodanig destructief aan dat ik die troep heb weggegooid en nooit mee naar de neuroloog ben geweest. In mijn ogen was het duidelijk geworden dat een neuroloog geen flauw idee heeft wat clusterhoofpijn is, laat staan hoe het te behandelen of genezen. Des te meer reden voor mijn om verder te gaan met mijn zelfonderzoek.

Mijn eigen natuurlijke clusterhoofdpijn behandeling plan

10 jaar na de eerste aanval was het zover! Ik had eindelijk mijn behandeling gevonden! Heb ik clusterhoofdpijn genezen? Nee, niet voor 100% wel voor 85%! Ik voel me geen slachtoffer meer, ik wacht ook niet meer bang af! Ik heb clusterhoofdpijn onder controle, gedurende het jaar, maar ook gedurende een aanval. Op dit moment is het 2,5 jaar geleden dat ik nog echte clusterhoofdpijn aanvallen gehad heb, en daarom vind ik het hoog tijd om mijn bevindingen te delen met jullie!
Want is clusterhoofdpijn een ziekte, histamine of seizoensgerelateerd, hormonaal, stressgerelateerd, erfelijk of wat dan ook, niemand weet het echt!

Wat staat er permanent in mijn keukenkastje:

 • Magnesium
 • 5-htp
 • Vitamine B Complex
 • Anti-histamine (pilletjes en neusspray)
 • Melatonine
 • Exedrin

Gedurende het jaar doe ik dit om clusterhoofdpijn voor te zijn:

 • Matig Caffeine gebruik
 • Dagelijks minimum 1 liter water drinken
 • Regelmatig massages om alles soepel te houden
 • Respecteer mijn bioritme (op tijd gaan slapen)
 • Ik bewaak mijn lichamelijke en emotionele grenzen
 • Ik slik dagelijks in de avond magnesium
 • In de ochtend een vitamine complex

In periodes van stress en weinig slaap

 • Slik ik elke avond 1 pilletje 5-htp
 • Slik ik elke avond 3 mg melatonine
 • Slik ik elke ochtend vitamine B Complex

Tijdens de clusterhoofdpijn aanvals periode doe ik dit:

Na zoveel jaren voelde ik een aanvals periode vaak goed aankomen, ik begon de signalen ter herkennen, nekpijn aan dezelfde kant, schouderpijn, af te toe lichte hoofdpijn aan 1 kant, onrustig slapen. Dus wanneer ik een aanvals periode aan voelde komen of tijdens de aanvals periode deed ik dit:

 • Elke avond slik ik: 5-htp, Magnesium, Melatonine, anti-histamine (dit allemaal maximum 6 weken lang)
 • In de ochtend een extra sterk vitamine-B complex
 • Tijdens een aanval een neusspray anti-histamine, een Exedrine pil en een icepack tegen mijn nek en slapen (daar waar de ergste pijn zat)
 • In deze aanvals periode MOET je zeker lichaamsbehandelingen doen!
 •     Optie 1: Dieptemassage van je nek, schouders en hoofd.
 •     Optie 2: Osteopathie.
 •     Optie 3: Neuraaltherapie/ biopunctuur            
  Natuurlijk niet elke dag, maar zodra je periode begint boek je een afspraak bij wat voor jou best voelt, en een week later doe je dit weer. Succes verzekerd!

Heb jij Clusterhoofdpijn? En wil je dit natuurlijk behandelen? Ik sta open voor al je vragen! Mail me op daphne@gezondopmaat.be en ik help je graag op weg!

Reacties
Categorieën