Cursus Vitaliteitsmassage

Leer de volledige zwangerschapsmassage in 2 dagen in deze praktijkgerichte cursus.

2-daagse cursus vitaliteitsmassage

Deze boeiende 2-daagse weekendcursus leert je de volledige vitaliteitsmassage aan, inclusief de lichaamsbewustwordingsmethode. Deze cursus wordt gegeven door Daphne Langedijk. Zij is na het overlijden van de grondlegger de enige die bevoegd is om in deze methode les te geven. De vitaliteitsmassage is een unieke massage methode die goed is voor de cliënt, maar ook heel aangenaam om te geven voor de therapeut.

Wat is een vitaliteitsmassage?

Vitaliteitsmassage en lichaamsbewustzijn methode is ontwikkeld door Drs. Pieter Langedijk. Hij werkte 14 jaar als onderwijspsycholoog en daarna meer dan 25 jaar als ontspanningstherapeut waarbij hij duizenden mensen volgens de hier beschreven methode heeft behandeld.


Het hele lichaam wordt gemasseerd, gebruik makend van wrijvingswarmte. Daardoor worden de miljoenen gevoelige zenuwcellen in de huid gestimuleerd en sturen zij prikkels naar het autonome zenuwstelsel.

Gevolg:

 • Alle organen en stelsels in het lichaam, en het lichaam als geheel gaan beter functioneren.
 • Gespannen spieren worden minder gespannen.
 • De huid van het hele lichaam wordt warmer, met name van de handen en voeten.
 • Je gaat beter ademhalen, waardoor je meer zuurstof binnenkrijgt.
 • De behandeling zorgt er ook voor dat de hersenen worden geactiveerd en beter doorbloed raken, zodat de concentratie, het geheugen en het leervermogen verbeteren.


Het resultaat van de vitaliteitsmassage kan nog verder worden verbeterd door deze te combineren met de LB-LE methode. Dit staat voor de combinatie van lichaamsbewustwording (LB, body scan meditatie) en lichtenergie (LE). Je leert alle delen van het lichaam beter voelen. Dit versterkt het effect van de massage en je kunt het thuis leren toepassen.

De vitaliteitsmassage is eigenlijk een combinatie van onderdelen afkomstig uit verschillende lichaamsgerichte behandelingsmethodes:

 • Oosterse behandelingsmethoden zoals acupressuur en shiatsu. Deze gaan uit van reflexpunten op het lichaam, op handen en voeten, op het hoofd en op vele punten van de blaasmeridiaan langs de ruggengraat.
 • Sportmassage, die zich vooral richt op de massage van spieren van de nek, schouders, rug, billen en benen.
 • Het is voor iedereen belangrijk om goed te leren ademen en ontspannen.
 • Het voorstellingsvermogen inschakelen en alle delen van je lichaam leren beïnvloeden Deze methode vertoont veel overeenkomsten met Neuropsyrurgie van A. van Enkhuizen. 


Pieter Langedijk was mijn vader en is gestorven op 3 oktober 2011. Sindsdien is het mijn missie geworden om zijn werk te blijven voortzetten en doorgeven aan zoveel mogelijk mensen!

Doel van de vitaliteitsmassage?

De kern van de vitaliteitsmassage is dat het hele lichaam stevig gewreven wordt tot elk deel van de huid met een warmtereflex reageert. De massage en aansluitend de lichaamsbewustzijnsoefening zetten je geest en lichaam aan het werk om jezelf beter te voelen.

Somatische massage voor het herstel van lichaam en geest

Bij behandeling verbetert bij vrijwel iedereen het contact met het lichaam en het bewustzijn van alle delen van het lichaam. Het lichaam voelt meer als één geheel. Door beter contact met het lichaam voel je sneller dat je bepaalde spieren spant, dat je moe bent of dat er iets niet in orde is. Je kan daardoor eerder maatregelen nemen, zoals het rustiger aan doen of een arts raadplegen. Door de vitaliteitsmassage gaat bij vrijwel iedereen de gezondheid vooruit. De weerstand wordt groter waardoor je minder snel ziek wordt en sneller geneest van infecties.

Massage bij somatische problemen

Een vitaliteitsmassage is een ideale massagemethode voor het verbeteren van somatische problemen. Somatische problemen, oftewel lichamelijke klachten, kunnen voortkomen uit stress, spanning, slechte lichaamshouding, of andere fysieke en mentale factoren. Een vitaliteitsmassage richt zich op het bevorderen van de algehele vitaliteit en welzijn van het lichaam, en biedt diverse voordelen:

 • Spierontspanning: Door de diepe en doordachte massagetechnieken worden gespannen spieren losgemaakt, wat leidt tot verlichting van pijn en stijfheid.

 • Verbeterde bloedsomloop: De massage stimuleert de bloedsomloop, waardoor zuurstof en voedingsstoffen efficiënter door het lichaam worden getransporteerd. Dit helpt bij het herstellen van beschadigd weefsel en het verminderen van ontstekingen.

 • Vermindering van stress: Vitaliteitsmassages hebben een kalmerend effect op het zenuwstelsel, wat resulteert in een vermindering van stress en angst. Dit draagt bij aan een betere mentale en emotionele balans, wat indirect somatische klachten kan verminderen.

 • Verbeterde flexibiliteit en mobiliteit: Door regelmatige vitaliteitsmassages wordt de flexibiliteit van de spieren en gewrichten verbeterd, wat leidt tot een beter bewegingsbereik en minder kans op blessures.

 • Stimulering van het lymfestelsel: De massage helpt bij het stimuleren van het lymfestelsel, dat verantwoordelijk is voor het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam. Dit ondersteunt het immuunsysteem en draagt bij aan een gezondere en vitalere lichaamstoestand.

 • Verlichting van chronische pijn: Voor mensen die lijden aan chronische pijn, zoals rugpijn of hoofdpijn, kan een vitaliteitsmassage een effectieve manier zijn om de pijn te verminderen en de levenskwaliteit te verbeteren.

Door deze voordelen biedt een vitaliteitsmassage een holistische benadering voor het aanpakken van somatische problemen. Het is een waardevolle toevoeging aan een gezonde levensstijl en kan helpen bij het bevorderen van een betere fysieke en mentale gezondheid.

(her) activering van het zenuwstelsel

Een vitaliteitsmassage activeert het zenuwstelsel om beter te functioneren, wat een cruciaal aspect is van het verbeteren van somatische problemen. Dit gebeurt op verschillende manieren:


1. Stimulerende Effecten op het Autonome Zenuwstelsel

Het autonome zenuwstelsel, dat bestaat uit het sympathische en parasympathische zenuwstelsel, reguleert onbewuste lichaamsfuncties zoals hartslag, spijsvertering, ademhaling en bloeddruk.


 • Sympathisch Zenuwstelsel: Dit deel wordt geactiveerd tijdens stressvolle situaties en bereidt het lichaam voor op een 'vecht-of-vlucht'-reactie. Vitaliteitsmassage kan helpen deze respons te reguleren door overtollige spanning en stress te verminderen.

  

 • Parasympathisch Zenuwstelsel**: Dit deel bevordert rust en herstel. Door middel van diepe ontspanningstechnieken stimuleert de massage het parasympathische zenuwstelsel, wat leidt tot een toestand van diepe rust en herstel. Hierdoor wordt de hartslag verlaagd, de ademhaling vertraagd, en de spijsvertering bevorderd.


2. Verbeterde Neurale Communicatie

De massage verhoogt de doorbloeding naar de zenuwen en verbetert de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen. Dit helpt de zenuwen efficiënter te functioneren en signalen beter door het lichaam te sturen.


3. Endorfineproductie

Vitaliteitsmassages stimuleren de productie van endorfines, de 'gelukshormonen'. Endorfines verminderen pijn en verbeteren de stemming, wat een positief effect heeft op zowel het zenuwstelsel als het algehele welzijn.


4. Verlichting van Spierspanning en Pijn

Spanningen en knopen in de spieren kunnen druk uitoefenen op zenuwen, wat pijn en ongemak veroorzaakt. Door deze spanningen te verlichten, vermindert de druk op de zenuwen, wat leidt tot een betere zenuwfunctie en minder pijn.


5. Neuromusculaire Re-educatie

De massage kan helpen bij het hertrainen van de spieren en zenuwen om beter samen te werken. Dit is vooral nuttig bij het herstellen van letsels of het corrigeren van slechte houdingen. Het zenuwstelsel leert opnieuw hoe het de spieren moet aansturen voor optimale prestaties en balans.


6. Verhoogde Sensorische Waarneming

Door de zachte aanraking en manipulatie van de huid en spieren tijdens een massage, worden de sensorische receptoren gestimuleerd. Dit verhoogt de bewustwording van het lichaam en helpt bij het verbeteren van de sensorische waarneming.


Conclusie:

Een vitaliteitsmassage biedt dus niet alleen ontspanning, maar ook een diepgaande stimulatie van het zenuwstelsel. Dit leidt tot een verbeterde neurale communicatie, efficiëntere werking van het autonome zenuwstelsel, en een algehele verbetering van het lichamelijk en mentaal welzijn. Door deze voordelen helpt een vitaliteitsmassage bij het aanpakken en verbeteren van somatische problemen.

 

cursus vitaliteitsmassage

Voor wie is deze cursus vitaliteitsmassage bedoeld?

De vitaliteitsmassage is een zeer interessante behandelmethode voor trauma verwerking, stressvermindering en somatische klachten.

 • Massagetherapeuten die hun aanbod willen vergroten
 • Trauma therapeuten
 • Stresscoaches
 • coaches en andere therapeuten die massage als aanvulling willen geven

Verloop van de cursus

Op dag één leggen we het theoretische fundament met de rijke praktijkervaring van Daphne, waarbij we niet alleen de geheimen van de viataliteitsmassage onthullen, maar ook praktische tips en inzichten delen die je verder zullen begeleiden. We beginnen met praktische oefeningen waarbij we elkaar masseren onder begeleiding van Daphne, die uitgebreide uitleg geeft en ervoor zorgt dat iedereen de juiste methoden en druk leert toepassen.

Speciale aandacht wordt besteed aan jouw eigen lichaamshouding tijdens het masseren, want alleen zo kun je optimaal profiteren van de kunst van het masseren. Ook wordt er extra aandacht besteed aan het "draperen van de handdoeken" om ten aller tijden te genieten van een comfortabele massage.


Op dag twee, vanaf 15 uur, bieden we je de kans om een volledige massage uit te voeren. Dit is het moment waarop je jouw vaardigheden in de praktijk brengt. Als je deze uitdaging succesvol aangaat, ontvang je een certificaat waarmee je jouw reis als vitaliteitsmasseur kunt beginnen.

Jouw docent vitaliteitsmassage

Daphne Langedijk, met meer dan 15 jaar ervaring als massagetherapeut en docent in massagetechnieken, heeft haar kennis en vaardigheden ontwikkeld in het opleidingsinstituut van haar ouders en heeft ook exclusieve trainingen genoten in Dubai. Gedurende 15 jaar heeft Daphne lesgegeven aan diverse massagescholen in België en Nederland, waar ze haar expertise heeft gedeeld en vele studenten heeft geïnspireerd.

Pieter Langedijk was mijn vader en is gestorven op 3 oktober 2011. Sindsdien is het mijn missie geworden om zijn werk te blijven voortzetten en doorgeven aan zoveel mogelijk mensen!

cursus vitaliteitsmassage
€ 648,-

580,-

Tarief cursus vitaliteitsmassage

Prijs: 480 euro ex btw
Mogelijk in privé vorm: 750 Euro Ex btw


Je plaats is pas gereserveerd na ontvangst van betaling.

Maximaal 4deelnemers!

 

Praktische info:

Data volgt

Professionele cursus vitaliteitsmassage in Sint-Niklaas. Ruim 15 jaar ervaring.