Feeststress & Decemberstress

Geschreven op 3/12/2018 in gelukkig leven
Feeststress & Decemberstress

Ons lichaam staat in de huidige maatschappij al bijna dagelijks onder stress. We vliegen door de dagen heen zonder genoeg rust te nemen en tijd te nemen voor onszelf en dit op zich is al een behoorlijke aanslag op onze weerstand die we juist zo hard nodig hebben in de koude maanden. Want wie langdurig gestrest is heeft een grotere kans om ziek te worden. In de december maand is bewezen dat onze stress piekt, eind van het jaar cijfers moeten behaald worden, de grote administratieve rompslomp en dan komt daarbij nog eens alle feestjes die je moet organiseren, alle cadeautjes die je nog moet kopen en noem maar op.

Feeststress

Sinterklaas, kerstmis en oudjaar. Hele gezellige momenten met de familie en vrienden, maar ook behoorlijk stressvol. Het is voor velen van ons de duurste maand van het jaar, maar ook heb je vele verplichtingen: Je moet in overvolle winkels cadeautjes kopen, je moet in ellenlange rijen staan aanschuiven voor de kassa, je moet op je werk nog heel wat werk afronden, je moet het perfecte feestje organiseren en bovenal je moet je feestelijk voelen. Berekent is dat ruim 20% van de mensen ziek word tijdens en rond de feestdagen en dat is dus niet zo verwonderlijk!

8 tips om feeststress te beperken:

  • Begin tijdig met het kopen van de cadeaus. vaak zijn er al bij veel winkels kortingen op speelgoed e.d. daardoor kan je tijdig beginnen met het aanschaffen van de cadeaus en vermijd je lange wachtrijen en last-minute stress!
  • Je hoeft niet alle cadeaus op het verlanglijstje te kopen, koop het belangrijkste of dat wat jij echt wilt geven!
  • Less = more! Je hoeft niet iedereen uit te nodigen, je hoeft ook niet alle feestdagen een feestje te organiseren en je hoeft ook niet 6 gangen te koken. Beperkt je in alles en zorg dat wat je doet je goed doet. Je zult minder werk hebben en meer controle.
  • Het is jouw feestje! Jij bepaald de regels en jij beslist wat je wel/niet doet.
  • Wees niet zo perfect! Het is de gezelligheid die telt en wat je gasten zich herinneren. Doe iets makkelijker met het feestdiner en voorkom dat je de hele avond in de keuken staat.
  • Uitstellen mag! Nee, je hoeft niet direct na het eten de afwas te doen! en wat ik ook altijd leuk vind is om samen met een aantal van mijn gasten in een onderonsje de afwas weg te werken terwijl we het dessert klaarmaken. Als jouw gasten aanbieden om ergens mee te helpen, neem hun aanbod dan aan!!
  • Het is jouw feestje! Dit feestje loopt volgens jouw regels, houd je eraan!
  • Zet enkele hapjes en drankjes klaar zodat de gasten zichzelf kunnen bedienen.
  • Investeer je tijd in het belangrijkste! Vind jij eten minder belangrijk maar gezelligheid juist wel? Dan kan je misschien best een traiteur het werk laten doen en dan kan jij je focussen op de sfeer in huis.

De Auteur

Daphne Langedijk is zaakvoerder van Gezond op Maat. Voor consultaties bij de stresscoach kunt u haal bereiken op Tel: 03-7760220 of via info@gezondopmaat.be