Calorieën tellen werkt niet

Geschreven op 23/02/2016 in gezonde voeding
Calorieën tellen werkt niet

Calorieën aan het tellen? Ontdek waarom enkel calorieën tellen toch overgewicht kan bevorderen?

Nog al te vaak wordt in de klassieke voedingsleer de nadruk op het tellen van calorieën als het voornaamste middel om overgewicht en obesitas tegen te gaan. Men beweerd dat het herstellen van de energiebalans (minder calorieën, meer calorieën verbranden) de belangrijkste weg is om overgewicht aan te pakken. Helaas kan het leggen van de focus op calorieën zelfs averechts werken. Er zijn hierover verschillende argumenten:

De ene calorie is de andere

Calorieën tellen houdt geen rekening met de kwaliteit van de voedingsmiddelen. Zo is een calorie ui suiker of alcohol totaal niet het zelfde voor het lichaam als een calorie uit olijfolie of zalm.

Gelijke hoeveelheden calorieën 

Gelijke hoeveelheden calorieën kunnen een totaal ander effect hebben op de hormonale processen in het lichaam en dus anders de stofwisseling en het lichaamsgewicht beïnvloeden: zo zal suiker in vergelijking met gelijke calorieën uit ongeraffineerde bronnen 2 à 5 maal sneller leiden tot vetaanmaak in het lichaam.

Je legt teveel focus op enkel calorieën 

Teveel focus leggen op calorieën leidt snel tot het mijden van vetten, omdat die per gewichtseenheid dubbel zoveel calorieën aanvoeren al koolhydraten en eiwitten. Maar daardoor gaan velen proportioneel meer suiker en geraffineerde koolhydraten eten, wat leidt tot insuline- en leptine resistentie en tot meer drang naar eten... Noten bv worden door hun rijkdom aan vetten en dus calorieën vaak vermeden, terwijl ze perfect passen in een gezond voedingspatroon en niet leiden tot overgewicht.

De ene kilo is de andere niet

Door het onoordeelkundig toepassen van calorieën beperking zonder de metabole ondergrond van overgewicht aan te pakken, is het mogelijk dat het gewichtsverlies eerder neerkomt op een verlies aan spiermassa ( waar normaal de vetten verbrand worden) en een toename van de vetmassa. ( jojo effect)

Calorieën tellen is quasi onmogelijk

Het is zeer moeilijk om je calorie-inname in te schatten, zelfs wanneer op het etiketten van voedingswaren correcte gegevens staan. Bovendien kan niemand echt weten hoeveel calorieën daadwerkelijk worden opgenomen in de darmen en kunnen weinigen hun energieverbruik goed inschatten. 

Natuurlijk kan het tellen van calorieën wel mee helpen om af te vallen, maar eigenlijk alleen op voorwaarde dat ze komen van volwaardige voeding en als de impact ervan op de stofwisseling correct wordt ingeschat. 

Kies voor persoonlijke begeleiding

Wil je op een gezonde manier afvallen? dan is het belangrijk om hier goed in begeleidt te worden. Gezondheidsconsulente en afslancoach Carine Vermeiren helpt jou graag bij dit proces.