Lichamelijke stress vermijden via voeding? 3 Tips

Geschreven op 18/08/2015 in gezonde voeding
Lichamelijke stress vermijden via voeding? 3 Tips

Lichamelijke stress vermijden?

Stress zit niet enkel tussen je oren. Stress is een volledig lichamelijk proces dat zijn oorsprong kent in de hersenen. Je zit in een situatie waar jij een stress prikkel ontvangt? Dan reageren je hersenen in een fractie van een seconde en word er een complex hormonaal systeem op gang gezet in je lichaam. Het vrijkomen van cortisol, adrenaline zorgt voor een vecht en vlucht reactie en zet je lichaam onder druk. Spieren, hart en bloedvaten, darmen, hersenen.... Ja heel wat organen en lichaamsdelen worden onder druk gezet in tijden van stress.

Geestelijke stress of lichamelijke stress vermijden?

Nu heb ik eigenlijk een algemene stress situatie beschreven. Stress is de motor om te overleven als we het op de juiste manier gebruiken. In andere woorden; als we in een gevaarlijke situatie zitten zorgt stress ervoor dat we kunnen vechten, vluchten en overleven. Maar dan zouden we ons wel moeten beperken tot een maximum aantal stress situaties want ons lichaam is niet gemaakt om constant onder stress en druk te zitten.

In onze huidige tijd, is het dus best verstandig om eens te kijken naar welke stress we kunnen vermijden.... gaan we de geestelijke of de lichamelijke stress situaties vermijden?

Lichamelijke stress vermijden; start met gezonde leven!

Als stresscoach kijk ik niet enkel naar je geestelijke stress en hoe je moet ontspannen. Ik kijk ook naar je voedingspatroon. dat wat je eet heeft namelijk een zeer grote invloed in hoe jij op stressprikkels reageert. Daarnaast en wat nog veel belangrijker is, dat sommige voeding het zelfde effect op ons lichaam heeft als een stress prikkel. Bij al mijn cliënten hamer ik er op hoe belangrijk je voedingspatroon is. Daarom heb ik ook het "stressvrij eten" programma begonnen. Uit dit programma haal ik de 3 belangrijkste basis tips tegen lichamelijke stress.

Lichamelijke stress vermijden? 3 Tips:

  1. Drink water! Minstens 1,2 liter per dag. Waarom? Water drijft afvalstoffen af, toxines. Als we geestelijke stress hebben zit ons lichaam vol van de afvalstoffen. Als we niet voldoende water drinken zouden we "verzuren", moe worden, organen minder goed functioneren, hoofdpijn krijgen, spierpijnen krijgen.... enz.....
  2. Eet Sla! Stop met de belegde broodjes op je werk. Koop sla. sla zit vol met goede vitaminen en mineralen. leuke bijkomst is dat je af zult vallen van je gezonde lunch!
  3. Stop met koffie en cola. Je wilt niet weten hoeveel cliënten ik heb die leven op koffie en cola. Vooral de cola in al zijn varianten is het slechtste wat je je lichaam aan kan doen.... Van mij mag je 2 koffies drinken, maar drink per koffie 1 extra glas water!

Wil jij meer weten of lichamelijke stress en hoe je dit kan vermijden? Maak een afspraak met Daphne via Daphne@gezondopmaat.be of bel 03-7760220