Ademhaling & positiviteit

Geschreven op 4/11/2020 in gezond leven
Ademhaling & positiviteit

Een mens kan een maand zonder eten, een paar dagen zonder drinken, maar na een paar minuten zonder ademhaling zullen we sterven. Ademhaling is van levensbelang!

De ademhaling zegt ons veel over de gesteldheid van de persoon, er zijn dan ook verschillende soorten ademhaling:
• Oppervlakkige ademhaling: kort in en uitademen, je ziet bijna geen beweging.
• Borst ademhaling: enkel de borstkas gaat op en neer.
• Borst/Schouder ademhaling: borstkas en schouders gaan naar boven bij elke in en uitademhaling.
• Borst/Buik ademhaling: de borst en de buik gaan op en neer.
• Buik ademhaling: de buik word groot als een ballon bij elke inademing.

Een gezonde manier van ademhalen is de buikademhaling of de borst/buik ademhaling. Gedurende de dag de borst/buik ademhaling en bij concentratie op de ademhaling via de buik.

Borst en borst/schouder ademhaling zien we vaak bij gestreste mensen. Mensen zijn minder met hun lichaam bezig en meer met “overleven” ademen oppervlakkig of juist snel, met weinig effect. Over het algemeen zie ik bij mijn Cliënten te vaak enkel de borst en borst/schouderademhaling, vaak kan ik door hier op te letten zien dat de klant last heeft van stress, en door dit te melden aan de cliënt word dit vaak bevestigd. Wanneer ik dit zie help ik altijd de cliënt om op de buik te concentreren en de buikademhaling te oefenen, en vaak gaat dit heel moeilijk. Dit komt in het algemeen omdat mensen met stress moeite hebben om hun lichaam echt te voelen.

Het zou ideaal zijn om gemiddeld 6 keer per minuut in en uit te ademen: 3 tellen in, 1 tel rust, 4 tellen uit.

Wat gebeurt er bij ademhaling in ons lichaam:

Zuurstof komt via de longen je lichaam binnen, de zuurstof word dan via het bloed naar de cellen gebracht. Om de cellen zit het lymfesysteem en via microscopisch kleine bloedvaatjes (haarvaatjes) word de zuurstof naar het lymfesysteem gebracht.
De cellen halen uit het lymfesysteem de benodigde voedingsstoffen en zuurstof. Wat overblijft; restanten zuurstof en toxische stoffen worden tijdelijk opgeslagen in het lymfesysteem. Het lymfesysteem bevat ook de witte bloedcellen.
Het lymfesysteem fungeert hier dus als een tijdelijke (giftig) afval opslag.Belangrijk: Zuurstof breekt adrenaline af! Dit is de stof die vrijkomt bij stress en die ons een jachtig gevoel geeft!

Waarom is de juiste ademhaling belangrijk?

 • Een diepe ademhaling stimuleert het lymfesysteem, het lymfesysteem is jouw persoonlijk zuiveringssysteem om afval en gifstoffen uit jouw lichaam te werken. Het lymfesysteem werk niet met een pomp zoals je hart, je ademhaling fungeert als “pomp” het is dus belangrijk dat dit goed werkt en jij goed en diep ademt!
 • Te veel gifstoffen in ons lichaam zijn slecht voor onze cellen, je krijgt sneller veroudering, ze muteren (kankercellen) ze verzwakken of sterven af.
 • Te weinig zuurstof in de cellen heeft dan weer hetzelfde effect als te veel gifstoffen.

 

Kort samengevat:

 • Diepe ademhaling is zuiverend
 • Bewuste en diepe ademhaling werkt ontspannend
 • Te veel gifstoffen zijn slecht voor ons organisme.
 • Te weinig zuurstof in slecht voor ons organisme.

 

Oefening voor buikademhaling:

 • Ga op een gemakkelijke stoel zitten, of leg je neer op bed, zetel of op de grond met een kussentje onder je. Als je plat ligt kan het helpen om je knieën op te trekken.
 • Leg 1 of 2 handen op je buik, laat bij elke inademing je buik bol worden. Voel hoe je handen mee omhoog gaan.
 • Adem uit en voel je handen naar beneden zakken.
 • Je voelt hoe de ademhaling je handen op en neer doet gaan, als het niet goed lukt kan je proberen met je hand iets meer druk te leggen op je buik, of leg bijvoorbeeld een dik boek op je buik. Je hoeft nog niet direct te letten op je ademhaling, enkel op de beweging van je buik.
 • Eenmaal dat het lukt om op je buik te concentreren en de buikademhaling uit te voeren kan je proberen om op je ademhaling te letten door te tellen: adem in (3 tellen) 1 tel vasthouden, adem uit (4 tellen), 1 tel vasthouden, adem in (3 tellen), 1 tel vasthouden, en ga zo door
 • Probeer dit 5 a 10 minuten vol te houden. Oefen elke dag totdat je het goed onder de knie hebt. Probeer het meerdere keren per dag te oefenen: op je werk, tijdens het koken, tijdens tv-kijken, achter de computer enzovoort…

 

De ademhalingsoefening is de makkelijkste ontspanningsoefening die er bestaat, hij is gezond voor ons lichaam, maar vooral makkelijk, we hebben onze ademhaling altijd bij ons!