Het Aaahhh moment....

Geschreven op 1/06/2018 in gezond leven
Het Aaahhh moment....

Steeds meer mensen hebben te kampen met verslavingen. Ikzelf in feite ook. Het is vaak moeilijk om precies te weten wat die verslaving ooit veroorzaakte, maar ook wat de verslaving eigenlijk in stand houdt. Ik probeer hier een klein beetje mijn visie uit de doeken te doen.

Waar begon het ooit?

Waar begon de verslaving, wat zorgde ervoor dat we ooit begonnen met drinken, snoepen of roken? Ik denk persoonlijk dat we in de wereld om ons heen, denk hier bijvoorbeeld aan de media, tv, film, tijdschriften maar al te vaak beelden zien van een slechte gewoonte die op een soort idyllische manier word weergegeven; Iemand die een cocktail drink en stralend aan het lachen is of iemand die rookt en plots lijken alle zorgen verdwenen. We willen dit ook. We willen ons fantastisch voelen, lachen, stressvrij zijn. Ergens in ons zit een klein stemmetje die ons zegt; neem een cocktail, dan ga je ook lachen, neem een sigaret, dan voel je je zorgeloos. Natuurlijk zien we ook in onze omgeving vaak genoeg mensen die stress hebben en dan een sigaret opsteken met het idee dat de stress verdwijnt (te veel tv gekeken ;-) ) Maar hierdoor krijgen we een soort kleine erkenning dat het werkt, dat je je echt beter voelt.

Het Aaahhh Moment

Hetgeen we in feite naar op zoek zijn is een soort Aaahhh Moment. Je neemt een trek van je sigaret en je hoopt op een soort verlossend gevoel. Maar herinner jij je de eerste trek van een sigaret nog? Had je toen een gevoel van opluchting, ontspanning of Aaahhhhh....?? Of deed het werkelijk waar pijn in je keel, begon je te hoesten? En maakte je jezelf wijs dat je door moest blijven gaat tot je echt dat Aaahhh gevoel ervaarde? zelf de ochtend na een feestje wanneer je een kurkdroge keel hebt, moet hoesten en je longen pijn doen maak je jezelf nog wijs dat alles beter voelt of word na een sigaret. Hetzelfde geld natuurlijk voor alcohol, je voelt je duizelig, misselijk, hoofdpijn, de volgende dag een kater en slecht functioneren op je werk. Echt, voel je je echt beter na een paar glazen? Gokverslaving is ook zoiets. Je wilt het aaahhhh moment voelen, van de 20 spelletjes die je speelt en geld verliest is er 1 spelletje waar je won, jouw ahhh moment, dus je blijft doorgaan tot je de rest vergokt hebt zoekend naar je volgende aaahhh moment.

Stoppen?

Stoppen met verslaving, oftewel stoppen met het zoeken/hopen op dat Aaahhh Moment is niet makkelijk. Je moet heel wat wilskracht hebben om in te gaan zien dat het een illusie is dat die verslaving ons iets goeds zal brengen. Alcohol geeft ons een kater en is slecht voor de lever, roken is slecht voor je longen, gokken kost ons geld en ga zo maar door. Wanneer worden we wakker uit deze illusie? Wat heb jij nodig om te stoppen met jouw verslaving?