Last van slaapproblemen? Lees hier 4 Alterna Tips

Geschreven op 14/10/2016 in gezond leven
Last van slaapproblemen? Lees hier 4 Alterna Tips

Last van Slaapproblemen??!!

Ondervind jij ook regelmatig dat je minder goed kan slapen, moeite met in slaap te geraken, doorslapen of ga je soms zelfs in de nacht je bed uit om te snacken?

Hoe komt het dat je niet goed kan slapen?

Ons voedingspatroon de laatste tijd is veel aan het veranderen. Gemaksproducten, snelle koolhydraten (witbrood, witterijst, suikers, pasta) minder groenten, chips, koek en snoep. Avond snacken gebeurd steeds vaker, maar ook dit is veelal ongezond. Daarnaast zijn veelmensen geneigd om voor de tv te hangen tot ze moe zijn, of tot het tijd is te gaan slapen.

Slecht slapen door media gebruik?

Tv kijken in het algemeen wakkert onze hersenen aan, het nieuws, dramatische beelden, actie films, ook romantische film, het zet onze hersenen aan het werk, prikkelt onze zenuwen, soms maakt het ons zelfs overstuur wat we zien. Ons stress hormoon cortisol kan hierdoor zelfs stijgen, waardoor in slaap komen helemaal vermoeilijkt word.

Melatonine, ons slaaphormoon word minder goed aangemaakt bij deze mensen. Om melatonine aan te kunnen maken hebben we een belangrijk aminozuur dat we nodig hebben voor de aanmaak van het hormoon Melatonine. En hoe zorg je er nu voor dat je voldoende tryptofaan binnenkrijgt om zo voldoende melatonine aan te maken? 

Via de voeding tryptofaan en ook slaaphormoon melatonine verhogen?

De volgende dingen kan je eten om je slaapproblemen op te lossen: 

 • pompoenpitten
 • linzen
 • bananen
 • dadels
 • cottage cheese (huttenkäse)
 • yoghurt, kwark
 • eieren
 • granen
 • zilvervliesrijst
 • sesamzaad
 • zonnebloempitten en noten.

 

Tryptofaan word pas goed opgenomen in de hersenen als er iets van zoetigheid bij komt. Voeg bijvoorbeeld een beetje honing toe bij de yoghurt of kwark!

In andere woorden:  eet voedzaam & bewust voor het slapengaan, en als je zin hebt in een avondsnack, neem een banaan, een handje studentenhaver of een bekertje natuuryoghurt met honing.

4 Tips bij slaapproblemen:

 1. Eet gezonde maaltijden in de avond, trage koolhydraten, volkoren brood, eiwitten, nootjes…
 2. Slik voedingssupplementen met tryptofaan, magnesium en vitamine B
 3. Vermijd 45 minuten tot 30 minuten voor het slapen gaan tv, telefoon, tablets e.d…..
 4. Zorg voor ontspanning: een warm bad, een ontspanningsoefening of een ademhalingsoefening.

 

Over de Auteur: Daphne Langedijk is stresscoach, docent en zaakvoerder van Alterna Gezondheidscentrum, daarnaast coördineert ze tussen de therapeuten om het behandelplan van de cliënten zo spoedig mogelijk te laten verlopen. Neem contact op via daphne@gezondopmaat.be of 03-7760220 als u bij Alterna in behandeling wilt gaan.