Leren mediteren

Geschreven op 23/05/2017 in gezond leven
Leren mediteren

Je hebt er vast van gehoord een weet misschien niet helemaal wat je ermee aan moet. Mediteren heeft veel positieve invloeden in je leven en het is helemaal niet moeilijk! We helpen je op weg!

Waarom zou ik willen leren mediteren?

Meditatie heeft al vanaf een paar minuten per dag positieve gevolgen voor je gezondheid en geluksbeleving. Wanneer je mediteert kom je op de eerste plaats tot rust. Je laat stress los en krijgt overzicht in je leven. Het helpt je te ontspannen en je leert jezelf beter kennen. Je komt als het ware dichter bij je ware aard. Meditatie kan ook een spirituele belevenis zijn.

Daarbij heeft meditatie ook een groot aantal gezondheidsvoordelen. Meditatie verlaagt daadwerkelijk de concentratie stress-hormoon in je lichaam. Je bloeddruk neemt af en je lichaam kalmeert en herstelt zich. Wanneer je stress kunt beheersen wordt je lichaam gezonder.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die mediteren aanzienlijk minder vaak naar de dokter gaan dan mensen die niet mediteren.

Hoe moet ik dan zitten & leren mediteren?

Tijdens het mediteren kun je zitten of liggen zoals jij dat prettig vindt. De basishouding is de lotushouding waarbij je je linker voet op je rechter been legt en andersom. In deze houding komen is alleen erg lastig, en er weer uit los komen ook!Het draait bij mediteren om rust en concentratie, en daarom is het belangrijk dat je geen lichamelijke ongemakken hebt. Zorg dat je mediteert in een stille, niet te lichte omgeving waarin je niet gestoord kan worden. Zet je telefoon en je computer uit.

  • Je kunt in de kleermakerszit of de lotushouding mediteren. Zorg ervoor dat je je hoofd in lijn met je rug plaatst zodat je ruggengraat recht is. Wanneer je de lotushouding pijnlijk vindt kun je jezelf ondersteunen met wat opgerolde handdoeken onder je voeten te leggen of op een kussentje te zitten.
  • Op je knieën mediteren. Zit op je knieën en leg je voeten plat op de grond. Ga met je billen op je voeten zitten. Zorg dat je ruggengraat recht is. Eventueel kun je tussen je benen en je billen een opgerolde handdoek leggen. 
  • Liggend mediteren. Zoek een plek om te liggen zoals op de grond. Ondersteun je hoofd met een kussen. Leg je handen uit elkaar op de grond.
  • Zittend mediteren. Ga zitten in een gemakkelijke stoel en ontspan je lichaam.

 

Mediteer op je ademhaling

Iedereen haalt adem dus iedereen kan het. Tijdens het mediteren concentreer je je op je ademhaling. Maak jezelf bewust van het stromen van de lucht in je longen, en laat de lucht weer los. Verander niets aan je adem, neem het gewoon waar. Leg constant de focus op je ademhaling. 

>>>>Nu komt de kunst: denk aan niets!

Hoe kun je nou aan niets denken? Dat is lastig. Je zult merken dat je, wanneer je mediteert veel gedachten hebt. De kunst van het mediteren is het laten varen van deze gedachten. Laat ze komen en gaan en leg je concentratie bij je ademhaling. Je hoeft niet te oordelen, plannen of onthouden.

Bekijk je gedachten en laat je wegvaren met de gedachtenstroom in je hoofd. Merk je dat je langzaam wordt meegenomen door je gedachten? Leg dan rustig de focus weer terug op je ademhaling. Uiteindelijk, en met wat oefening, zul je in staat zijn je gedachten te controleren en je hoofd echt leeg te krijgen tijdens het mediteren.

Hoe vaak moet ik mediteren?

Meditatie heeft al een enorm effect wanneer je 5 minuten per dag mediteert. Je kunt je eigen tijden bepalen door te experimenteren. Mediteer bijvoorbeeld een maand lang elke dag 15 minuten en bekijk wat voor effect het op je leven heeft. Waarschijnlijk voelt het de eerste keer wat vreemd, maar na een aantal meditatiesessies zul je je er al snel vertrouwd mee voelen.

Leren mediteren onder begeleiding? Check www.yogaopmaat.be voor de mogelijkheden in groep of privé