Spanning & stress | Wat doe je eraan?

Geschreven op 25/01/2016 in gezond leven
Spanning & stress | Wat doe je eraan?

Spanning, een gezonde dosis is nodig in het dagelijkse leven zolang het ons ‘normaal’ functioneren niet belemmerd.  Echter soms sluipt het ons toe als een ongenodigde gast en laat het een spoor van vernieling na.  Een wervelende orkaan door ons lichaam en geest.  Hoe komt het dat we ons soms maar vaag bewust zijn van stress?  Zijn er dan geen symptomen die ons waarschuwen?  
Natuurlijk wel, er is zelfs een hele lijst van lichamelijke, psychische symptomen en gedragsmatige veranderingen.

Negeren van stress en spanning?

Hoe komt het dat we niet onmiddellijk aan de alarmbel trekken wanneer we teveel stress ervaren?  Soms merken we pas laat dat continue spanning zich heeft opgestapeld. Het komt ook voor dat mensen klachten, symptomen...negeren, of stiekem hopen dat het wel geen vaart zal lopen.  Niets is minder waar, een langdurige overdosis stress heeft effect op ons lichaam en geest. De balans tussen draagkracht en draaglast is zoek.  Je lichaam ontspoort in vermoeidheid, uitputting, gespannenheid, hoofdpijn, slapeloosheid.  We zoeken onze oplossing in verkeerd eetgedrag, alcohol, ....  

Uitgeput door stress en spanning

Je geest kan geen prikkels zoals lawaai, informatie,... meer verwerken.  En je hebt geen veerkracht meer. Het ontstaan van stress is het gevolg van een wisselwerking tussen allerhande factoren. Misschien komt de stress door omgevingsfactoren of belastende ervaringen.  Ook bepaalde karaktereigenschappen kunnen ervoor zorgen dat sommige personen van nature geneigd zijn om zich meer aan te trekken.  Waar de oorzaak ook ligt, jij kan zelf verandering brengen.  Ook al is dit geen eenvoudige opgave.  Het is belangrijk om de signalen te herkennen en er ook iets mee te doen.  

Stress en spanning aanpakken

Wat kan je nu zelf doen om stress aan te pakken.  Enkele onderstaande tips kunnen misschien helpen om stress te hanteren.  Probeer het uit en kijk welke methode voor jou werkt om opnieuw rust en ontspanning te vinden!

  • Zorg voor regelmaat en ga steeds op hetzelfde uur slapen
  • Neem je werk niet naar naar huis  
  • Begin een sport, relaxatie, meditatie,...
  • Let op overmaat van koffie, suikers, alcohol,...
  • Zoek een gesprekspartner om je stresservaringen mee te delen
  • Leer te luisteren naar je lichaam en zoek naar ontspanningstechnieken zoals wandelen, muziek,...
  • Zorg voor realistische haalbare subdoelen en neem pauzes

Laat stress je leven niet overheersen.  Indien je in een vicieuze cirkel zit waar je niet meer uitgeraakt kan hulp van buitenaf een oplossing zijn.  
Via Yoga, ademhaling, psychotherapie, massage, bachbloesems...gaan we samen aan de slag om jou te leren hoe je jouw stress weer onder controle kan krijgen.