Vaginisme

Geschreven op 6/06/2018 in gezond leven
Vaginisme

Vaginisme pijnlijk en stresserend.

Overwin angst en schaamte en geniet meer van Uw (seks-) leven!
De term vaginisme is de laatste tijd steeds vaker in de media te zien. Vrouwen die lijden aan vaginisme kunnen geen/moeilijk geslachtsgemeenschap hebben, omdat het simpelweg te veel pijn doet. Ook tampons kunnen ze met geen mogelijkheid inbrengen, en dat is niet niks. Belangrijk dus dat er meer aandacht aan wordt besteed aan vaginisme.
Wat is vaginisme nou precies? Bij een poging tot seks spant een vrouw onbewust en ongewild haar bekkenbodemspieren aan. Daardoor is het bijna onmogelijk om seks te hebben. Het kan soms wel, maar de seks doet dan hevige pijn. Bij sommige vrouwen is alleen al een wattenstaafje te pijnlijk. Heel erg tegenstrijdig dus, omdat seks eigenlijk juist als iets heel fijns zou moeten worden ervaren. Het automatisch aanspannen van de vagina is eigenlijk een soort van verdediging tegen iets wat de vagina binnen wil dringen. Maar het heeft niks te maken met dat ze het zelf niet wil.

Wat zijn de oorzaken van vaginisme?

Het zijn niet alleen fysieke, maar ook emotionele en psychische oorzaken die wat te maken kunnen hebben bij vaginisme. Oorzaken liggen vaak in het verleden: negatieve ervaring, poging tot verkrachting, misbruik, angst, negatief zelfbeeld, te strenge opvoeding, traumatische ervaring,…Door de aanspanning van die spieren verkleint de ingang van de vagina, en dat is wat de pijn veroorzaakt. Het doet pijn, waardoor je spieren aanspannen en juist daardoor doet het nog meer pijn. De aanspanning van spieren is een natuurlijke reactie bij pijn en/of wanneer je bang bent om pijn te krijgen.

Onzekerheid

Vaginisme kan zorgen voor veel schaamte en onzekerheid. Je kunt je vast wel voorstellen dat het voor vrouwen met vaginisme lastig is om een relatie met iemand aan te gaan. Seks hebben is simpelweg niet mogelijk, en voor vrouwen met vaginisme is het een grote angst dat mannen afschrikt. Maar, ze kunnen wel genieten van voorspel en opgewonden raken. Veel vrouwen voelen zich schuldig omdat ze hun partner niet kunnen bieden wat ze zouden willen. Als je vaginisme hebt is het belangrijk dat je in je achterhoofd houdt dat je niet de enige bent die geen seks kan hebben. Er zijn in Belgie alleen al meer dan 100.000 vrouwen die deze problemen hebben.

Professionele hulp.

In Belgie zijn weinig praktijkcentra die doelgerichte hulp bieden in verband met deze problemen. Hypnotherapeut / sekscounselor Marc Ryckewaert in Gezondheidscentrum Alterna heeft al meerdere vrouwen geholpen om van hun probleem af te raken. Het belangrijkste is Uw schaamte te overwinnen en een afspraak boeken voor een intakegesprek waarbij de volledige therapie uitgelegd wordt. Voor alle duidelijkheid, de hypnotherapeut /sekscounselor stelt geen diagnose, daartoe is enkel een arts bevoegd.
Hypnose kan ook U helpen!