Hoe werkt hypnose

Geschreven op 10/01/2020 in levenswijsheid
Hoe werkt hypnose

Hypnose is niet spannend, het is een manier om iemand in een hele diepe ontspanning/trance te brengen waardoor je kan communiceren met het onderbewuste. Dit is van belang als je bepaald gedrag wilt veranderen, patronen wilt doorbreken of van angsten of ongemakken af wilt komen.

Onder hypnose ben je je altijd bewust van wat je doet. Je doet geen dingen die je niet wilt. In showhypnose doen mensen vaak rare dingen, waardoor men denkt dat je zelf helemaal geen controle meer hebt. Dat is niet zo. De mensen die meedoen aan zo’n show, gaan heel gemakkelijk in hypnose en zijn heel bereid om de opdrachten van de hypnotiseur uit te voeren, maar altijd binnen de grenzen van wat hun eigen onderbewuste acceptabel vindt.

Maar hoe werkt hypnose nu. Dat leg ik graag wat verder uit aan de hand van het zogenoemde Mind Model.

Mind Model


Het Mind Model deelt onze geest op in drie delen, namelijk: het bewustzijn, het onderbewustzijn en het onbewuste.

Onbewuste


Is bij de geboorte al geprogrammeerd. Hierin worden alle lichaamsfunctie geregeld (denk aan ademhalen, hartslag, immuunsysteem enz). Het onbewuste kan niet veel leren. Je kan reacties of gedrag dingen conditioneren (denk aan Pavlov reactie). Ook lichamelijke reacties op een emoties worden hier geregeld.

Onderbewustzijn


Het onderbewustzijn bepaalt onze persoonlijkheid. Dus hoe we ons gedragen, bepaalde gewoontes en het geloof is opgeslagen in het onderbewustzijn. Het onderbewustzijn slaat alles op wat je mee maakt, dat begint al in de buik van de moeder. De opslagcapaciteit lijkt zo goed als onbegrensd is uit onderzoek gebleken.
In het begin wordt dit neutraal opgeslagen, maar na een tijd analyseert het onderbewustzijn de opgeslagen informatie en ontwikkeld daaruit een bepaald gedrag of gewoonte. Dit gedrag of deze gewoonte is lastig te veranderen. Emoties ontstaan ook in het onderbewustzijn, het onbewuste zorgt ervoor dat we het zien.

Bewustzijn


Hierin bevindt zich het analytische en logisch denken, de ratio of te wel je verstand. Het heeft vooral aandacht voor dingen in het hier en nu. Het bewustzijn zoekt altijd naar logische verklaringen of oplossingen. Lang niet altijd komen onze gedragingen uit het bewustzijn, alleen weten we dat niet. Vaak liggen de patronen vast in het onderbewuste. Wilskracht zit in het deel van het bewustzijn en werkt maar kort. Het is daardoor erg lastig om op wilskracht een patroon te doorbreken.

Kritische factor


De kritische factor is onderdeel van het bewustzijn. Wanneer informatie binnenkomt beoordeeld het bewustzijn of het rationeel/logisch is. Als dat zo, vergelijkt de kritische factor deze informatie met dat wat al in het onderbewustzijn is opgeslagen. Als er (nieuwe) informatie niet aansluit op wat in het onderbewuste is opgeslagen, zal de informatie worden afgewezen. Het heeft dan geen effect op jouw persoonlijkheid.

Als voorbeeld: wanneer iemand wil stoppen met roken omdat het ongezond is, blijft het onderbewuste de koppeling houden met gezelligheid en ontspanning. Daardoor is het heel lastig deze gewoonte te doorbreken.

Waarom hypnose werkt


Wanneer je onder hypnose gaat, word je in een hele diepe ontspanning/trance gebracht. Door deze diepe ontspanning kan je rechtstreeks met het onderbewuste praten zonder dat de kritische factor hier invloed op heeft. Door rechtstreeks met het onderbewuste te praten, kan je via directe hypnose, nieuwe suggesties geven die het onderbewuste dan wel als waarheid aanneemt. Zo kan de overtuiging worden veranderd naar een nieuwe waarheid. Bijvoorbeeld dat je een gezonde eter of niet-roker bent.