Hooggevoeligheid en keuzes maken

Geschreven op 21/01/2020 in levenswijsheid

HSP als sleutel voor je keuze?

Een persoon met hooggevoeligheid (HSP)kan geleerd worden  gelukkig te zijn met deze gave, door de tijd heen, om te kiezen wat de persoon zelf op lange termijn het meest oplevert, maar gemakkelijk is het niet. Het is een leerproces van vallen en weer opstaan. Doorzetten vanuit een gezonde keuze voor jouw is de sleutel. Deze sleutel(s) zijn voor iedere persoon anders, omdat ieder zijn leven er anders en ook gelijkaardig uitziet.
 

HSP en anderen helpen?

Als hooggevoelig persoon voel je steeds een passie om andere te helpen, maar je kan geleerd worden om hierin je grenzen te nemen en te tonen, je eigen zorg, waar ook een erkenning voor je gevoeligheid, … het resultaat is dan dat je eigenlijk meer kan doen en je gefocust bezig bent en niet meer zo versnipperd.. 
 

Hooggevoelig zijn en relaties?

Ook op vlak van relaties is het belangrijk om de juiste keuzes voor jezelf te moeten maken. Het voelt meestal als één van de aller-moeilijkste stappen die een persoon met hooggevoeligheid (HSP)moet nemen. Het houd namelijk ook in dat wanneer je een persoon wel graag hebt, maar eigenlijk niet goed voor je is, deze leert los te laten .Een HSP spreekt dan over mensen waar in de relaties geen sprake van emotionele wederzijdsheid is, mensen die zoveel energie van je vroegen dat je er ziek van werd, mensen die altijd negatief waren of dominant, …. En dit heeft afhankelijk van factoren, je persoonlijkheid, tijd nodig om het in vrede te doen, zonder schaamte of schuldgevoel.

Wat breng een persoon met hooggevoeligheid ”


 Een persoon met hooggevoeligheid (HSP)kan geleerd worden  om in relaties bepaalde kenmerken van zijn/haar hooggevoeligheid te gebruiken; zoals intuïtie, veel details/signalen zien en horen, puzzelstukken in elkaar laten vallen, karaktereigenschappen, horen of een persoon met hooggevoeligheid (HSP) of niet of deze persoon het moeilijk heeft?, …. Zo bescherm je jezelf en maak je als HSP’ ER de juiste keuze. Zo zie je maar dat hooggevoelig zijn ook een kracht is! 
 

HSP in andere domeinen?

Je hooggevoeligheid aanvaarden en er mee werken in elk levensdomein geeft meer diepgang, diepere hechting , meer verstandhouding tussen jezelf en  (oude) vrienden en familie.  Maar je bent ook een bron van inspiratie voor niet-HSP’ers zowel privé als professioneel. Er gaan deuren open naar nieuwe vriendschappen en mogelijkheden. 
 
Een persoon met hooggevoeligheid staat dagelijks voor keuzes en heeft het vaak lastig om zijn eigen weg te gaan uit schuldgevoelens, schaamte en angsten doch kan je geleerd worden te volgen wat je hart wil. Als het je niet direct duidelijk is, kan je bepaalde technieken gaan toepassen om dichter bij je hart te komen en om er naar te luisteren, om je mening te leren uiten en toch je gevoeligheid in te zetten, als gehoord te worden. Zo zal een persoon met hoog gevoeligheid bij een ontmoeten van een nieuw persoon dikwijls onbewust de persoon gaan filteren en een bepaalde afstand houden , nadenken terwijl je uzelf dan een stuk tegenhoudt.
 

Hulp nodig bij HSP?

Ellen van der Donck, onze HSP coach, is een specialist in het vak! In gezondheidscentrum Alterna kunt u bij haar terecht waar zij u zal helpen en begeleiden met al uw vragen over uw eigen HSP of om uw kinderen/partner hierin bij te staan.