Investeer in je zelfvertrouwen

Geschreven op 13/07/2014 in levenswijsheid
Investeer in je zelfvertrouwen

Ons zelfvertrouwen wordt opgebouwd of afgebroken doorheen ons dagelijks leven. Ervaringen, gedachten, gevoelens zorgen ervoor dat we een positief of negatief zelfbeeld krijgen. Indien je beschikt over voldoende zelfvertrouwen dan geloof je in je eigen kunnen en schat je jezelf naar waarde in. Je luistert naar je eigen innerlijke stem en laat je niet uit het lood slaan door pijnlijke opmerkingen. Waarschijnlijk krijgt iedereen zijn zelfvertrouwen wel eens een deuk. Als we echter gebukt gaan onder een laag zelfbeeld nemen negatieve gevoelens steeds meer de overhand en hebben we geen vertrouwen meer in onszelf. Zelfvertrouwen heeft een basis nodig en die basis moeten we zoeken in onszelf. Alleen jijzelf kan zorgen voor sterke fundamenten. Jouw huis staat pas stevig als je er “zelf in vertrouwd.” Natuurlijk staat ons zelfvertrouwen niet los van onze omgeving. We krijgen immers allemaal graag een complimentje en dat geeft ons een goed gevoel. Toch is het echter van groot belang dat je in eerste plaats gelooft in je eigen krachten. Het geeft je een gevoel van vrijheid. Verwar zelfvertrouwen niet met eigenwaan. Er is niks mis met jezelf o.k. te vinden. Om dit te bereiken is het niet alleen belangrijk om eigenwaarde op te bouwen maar ook je eigen schaduwkanten te accepteren. Je kan enkel jezelf zijn en daar horen onze fouten en angsten ook bij. Je vindt jezelf waardevol en hebt respect voor je eigen Zijn. Dat straal je uit en geef je door aan anderen. En iedereen twijfelt wel eens aan zichzelf.

De oordelen van anderen doen ons twijfelen aan onszelf

Vaak wordt er aan onze boom geschud wanneer iemand ons oordeel in vraag stelt. “Jij stuurt je kinderen mee op stap, die zijn toch veel te jong”. “ Verander jij van job, dat lijkt me toch geen slimme beslissing.” “Die kleur staat je toch echt niet hoor, wat heb jij nu aan! Waar oorspronkelijk ons gevoel één van vreugde en plezier was, slaagt de twijfel en angst ons plots om de oren. En al gauw nemen onze gedachten de vrije loop. “Doe ik het wel goed, ben ik wel o.k. klopt mijn gevoel...." Vaak is het belangrijk om stil te staan bij de feedback die we uit de omgeving krijgen, soms geeft het ons zelfs een andere blik. Toch mogen we onszelf m.a.w. je eigen oordeel, gevoelens, gedachten hierbij niet blokkeren. Maak een keuze voor jezelf en voel je daar goed bij. Door te investeren in zelfvertrouwen ga je beter in je vel voelen. Het zorgt voor een harmonie tussen lichaam, geest en ziel.

Ga zelf aan de slag en vergroot je zelfvertrouwen!

  • Hou van jezelf 
  • Stel doelen voorop waarbij je je goed voelt 
  • Probeer op te merken wanneer je in een negatieve gedachtenspiraal zit 
  • Stel jezelf de vraag: is er wel een probleem? 
  • Wees zorgzaam voor je lichaam 
  • Hou schoonmaak in je hoofd en doorbreek negatieve overtuigingen 
  • Verwen jezelf of neem momenten van ontspanning 
  • Wees mild en zacht voor jezelf dan kan je ook mild zijn voor een ander 

 

Bij mij wil het toch niet zo goed vlotten!

Misschien lukt het nog niet zo heel goed om te geloven in jezelf. Ben je kritisch, perfectionistisch, bang, onzeker, verlegen,...of laat je nog steeds te veel leiden door negatieve gedachten. Investeren in jezelf kost tijd, ervaring. Je hoeft niet meteen in het diepe te springen. In het Alterna gezondheidscentrum staat een professioneel team voor je klaar om je op weg te helpen naar een gezond zelfvertrouwen. Krijg meer inzicht in wie je bent, waar je voor staat, over welke kwaliteiten en valkuilen beschik je. Ben je op zoek naar meer zelfvertrouwen en wil je een evenwicht tussen sociaal, emotioneel, geestelijk, fysiek en spiritueel vlak? Bij ons krijg je handvaten voor de beste investering in je leven: jezelf.


Bron: “ Een mens zonder zelfvertrouwen is als een vogel met hoogtevrees” (Roelofs,2003)