Oplossingsgerichte Therapie

Oplossingsgerichte Therapie

Oplossingsgerichte therapie onderscheidt zich sterk van andere vormen van psychotherapie of gesprekstherapie. Met oplossingsgerichte therapie vertrek je vanuit jouw doelen. Je gaat direct aan de slag om stappen te ondernemen om jouw doel te bereiken.

Boek een intake gesprekHoe werkt oplossingsgerichte therapie

De meeste andere therapieën richten zich ten eerste op probleemanalyse. Dat wilt zeggen dat er eerst gekeken wordt naar welke problemen je hebt, en wat de oorzaak is van deze problemen. Die oorzaken liggen veelal in het verleden, je omgeving of bepaalde gedrags- en gedachten patronen, deze moeten daar dus eerst volledig onderzocht worden. Oplossingsgerichte therapie ziet dit echter als een inefficiënte omweg en slaat deze omschrijvende en onderzoekende bewust fase over. ook omdat dit er juist voor kan zorgen dat het negatieve weer te veel belicht wordt en er op zijn plaats voor kan zorgen dat je gedemotiveerd raakt om je doelen te bereiken. In plaats van naar het probleem te kijken word voornamelijk naar de mogelijke oplossingen gekeken.

Geen probleem enkel een oplossing

Vanaf dat je start met oplossingsgerichte therapie word je aangemoedigd om je te concentreren op een soort denkbeeldige situatie waarin het probleem niet bestaat of al is opgelost. We gaan er in feite van uit dat je de oplossing onbewust al in je hebt. Je concentreert je op een situatie waarin het probleem zich niet voordoet of minder sterk aanwezig is. Jouw therapeut begeleid je in dit proces door voornamelijk de oplossing van het probleem uit jezelf te laten komen. Want dat wat in jou zit is sterker dan wat dan ook.

Jij bepaalt zelf het doel van de therapie. Om dit doel te bereiken focust oplossingsgerichte therapie zich enkel op het verleden wanneer het om successen van de cliënt gaat. In elk ander geval ligt de focus van oplossingsgerichte therapie op het heden en de toekomst. We kijken niet naar je klachten enkel op hetgeen je juist wel al goed doet. Hierbij wordt er ingezet op snelle resultaten. Dit is goed voor je moreel, je wordt op deze manier geprikkeld om gemotiveerd en ondernemend te blijven.


Wanneer oplossingsgerichte therapie volgen?

  • Wanneer je veranderingen wil aanbrengen, maar je weet niet goed hoe.

  • Wanneer je merkt dat je aan het verdrinken bent in een bepaalde situatie waar je zelf niet meer uit komt.

  • Als je bepaalde doelen voor ogen hebt maar het lukt je niet om op eigen houtje die te bereiken.

  • Wanneer het bereiken van bepaalde doelen demotiverend wordt

  • Oplossingsgerichte psychotherapie wordt onder andere ook ingezet bij depressieklachten, angst, stress, burn-out, fobie,… en als gezinstherapie. Ook kan oplossingsgerichte therapie technieken gebruikt worden binnen relatietherapie

 

Tarieven en praktische info

We starten altijd met een intake gesprek van 1 uur, hier kunnen we al direct van start gaan met onderzoeken welke doelen er zijn om naartoe te werken. Daarna starten we met de begeleiding op uw tempo.

Intakegesprek:
Prijs: 45 euro - Duur: 60 minuten. 

Verdere begeleiding in overleg.


Start nu met oplossingsgerichte therapie

Beschikbare therapeuten

Klanten getuigen

""Onlangs heb ik de  "workshop Het anti-stress dieet" gevolgd. Dat er een verband bestaat tussen stress en fysieke klachten is inmiddels wel algemeen bekend. Maar wat minder geweten is, is de grote rol die voeding daarin speelt. Daarom is deze wo ...„Klant: Het anti-stress dieet werkt!
"Het concept sprak mij direct aan wanneer ik ervan hoorde, direct een afspraak gemaakt bij een therapeut. Ik voel me hier gelijk thuis. Doordat de therapeuten samenwerken weet je perfect dat je in goede handen bent en je probleem 100% onderzocht en behande ...„Klant: Els W

Volg ons op Facebook

Gezond op Maat

Coach & Consult BVBA
BE0806838575

Alterna