Social MEDIA dieet

Geschreven op 17/11/2020 in gelukkig leven
Social MEDIA dieet

Een media detox of een social media detox zou iets moeten zijn dat we uit gewoonte toepassen. Oftwel zouden we in grote mate ons dagelijks gebruik hiervan moeten beperken tot een minimum of eens in de zoveel tijd dit een volledig niet doen.Hieronder enige argumenten waarom een media detox zo belangrijk is.

Media Detox

 1. Het kijken van het nieuws, maar ook het zien van films en televisieseries zorgt voor een vertekend beeld van de werkelijkheid. Een bekend voorbeeld is dat mensen doodsangsten uitstaan in een vliegtuig, maar zonder enige vrees een auto instappen. Terwijl in het verkeer op de grond veel en veel meer doden vallen dan dat er mensen doodgaan bij een vliegtuigongeluk. Als je een vliegtuig ziet neerstorten, dan vertekent dat je beeld van de werkelijkheid. Die beelden neem je onbewust mee.
  Kranten en nieuwssites doen hier nog een stapje bovenop door vooral dingen te melden die je aandacht trekken. Die komen met verhalen over de duizenden mensen die jaarlijks in het verkeer omkomen. pakken iedere dag uit op de voorpagina dat die dag opnieuw de meeste levens heeft gekost. Nee, kranten en tijdschriften pakken uit met een verhaal dat je raakt: een vliegtuig dat neerstort, een gewelddadige overval, terreur. Op die manier raak je onbewust gefixeerd op en gestresst.
 2. De televisie hindert je in je sociale leven. Voordat je het weet is een uurtje televisie uitgelopen in een avond en is alle energie die je had verdwenen. Ga eruit. Spreek af met een vriend of vriendin. Sociale contacten zijn onbetaalbaar!  Probeer zelf eens te bekijken hoe een mediadieet bevalt. Het is natuurlijk onmogelijk om helemaal nieuwsvrij de dag door te komen. Ga het niet uit de weg, maar probeer je bewust te zijn van wat je kijkt en waarom je dit wilt zien. Wil je het eigenlijk wel zien? Wees niet bang dingen te missen. Of zoals Taleb het zegt: de beste filters om erachter te komen wat belangrijk is, zijn je vrienden.

 

Email detox

Brandjes blussen, zo noemen ze het vaak. je wilt je dag productief beginnen maar krijgt dan een lading van e-mails die je allemaal moet beantwoorden en komt zo niet toe aan wat je echt wilt doen.

 • Zet je automatische email uit. Check je inbox op gezette tijden. Doe dit bij voorkeur niet aan het begin van de dag, omdat dit voor meer afleiding kan zorgen.
 • Maak aan het begin van de dag een prioriteitenlijst van werk dat je die dag wilt doen en werk vervolgens een uur lang aan dingen op deze lijst. Spendeer vervolgens niet meer dan een halfuur aan het lezen en beantwoorden van emails.
 • Maak na het lezen van de emails opnieuw een prioriteitenlijst van de te beantwoorden berichten. Werk deze lijst af en stop als er een halfuur is verstreken.
 • Bekwaam jezelf in het verantwoordelijkheden teruggeven aan mensen. Vaak wordt email gebruikt om werk, vragen of verantwoordelijkheden bij je over de schutting te gooien. Wees hier alert op! Mensen lossen hun probleem meestal zelf op, als je ze niet meteen te hulp schiet 

 

Social Media Dieet

Facebook, instagram, smartphone gebruik en continue meldingen van verschillende apps?

 • Facebook is een manier om contact te maken met mensen. Spijtig genoeg is facebook ook een middel van compleet onnodige informatie, prikkels, stress. Foto's van mensen die "perfect" lijken te zijn, Verspreiding van nieuwsberichten die je misschien niet wou zien, compleet nutteloze reclame..... Daarnaast houdt facebook je continue op de hoogte van alle activiteiten door piepjes, pings en bliepjes, schermen die opspringen en ga zo maar door. Je moet er eigenlijk wel continue mee bezig zijn.
 • Instagram is zo het zelfde als facebook. Misschien geeft deze je wel nog meer stress omdat praktisch iedereen en perfect uitziet hier met de filters die over hun foto's gaan. 
 • Daarnaast zitten in onze smartphones redelijk wat apps die ons continue bezig houden. Gaat er weer een bliepje op je phone af? check eens voor jezelf wat er in jouw lichaam gebeurd. Kan je deze negeren?

Detox jezelf van onnodig

Probeer eens een week lang alles wat onnodig is te vermijden

 • Onnodige meldingen uitzetten
 • Apps uit je gsm verwijderen
 • Meldingen van apps uitzetten
 • Niet continue naar je gsm kijken
 • Beperk naar het nieuws kijken tot 1 keer per dag
 • Check je e-mail maximum  2 x per dag
 • voel je niet schuldig! Door gsm en e-mail zijn mensen vaak geneigd direct antwoord terug te verwachtten maar ook om veel te snel vragen te stellen! Ze kunnen echt wel een halve dag wachtten!
 • Zet je gsm soms in vliegtuigstand of op stil

Veel succes!!!


Geschreven door Daphne Langedijk