GEwicht verliezen met hypnose
Media
Daphne Langedijk
Media
09/01/2022
6 min
0

Afslanken met Hypnose

09/01/2022
6 min
0

Gewicht verliezen door hypnose? Fleur doet de test. “Al na 1 sessie verlies je 80 procent van je slechte gewoontes”

Er zijn honderden methodes voor een gezond(er) gewicht, maar de ene manier spreekt al wat meer tot de verbeelding dan de andere. ‘De virtuele maagband’, bijvoorbeeld: onder hypnose wordt er een imaginaire maagband geïnstalleerd, waardoor je je sneller voldaan zou voelen en gewicht zou verliezen. Redactrice Fleur volgde een sessie en vertelt welke effecten ze van de hypnose ondervond. “De eerste avond na de sessie heb ik ontzettend veel dorst en bijna geen honger.”

 
Fleur De Backer 09-08-22, 14:03 Laatste update: 14:49

Redactrice Fleur: Aan het begin van de zomer bel ik brandend van nieuwsgierigheid aan bij de praktijk van Daphne Langedijk. Breed glimlachend verwelkomt de therapeute me: ze heeft er duidelijk zin in. Op de planning staat een sessie hypnotherapie, waarbij er een virtuele maagband geïnstalleerd wordt. Dat zoiets ver buiten mijn comfortzone ligt, zal je niet verbazen. Dat ik een beetje argwaan voel hoogstwaarschijnlijk ook niet.

Virtuele maagband, Het is géén dieet

“Onder hypnose vraag ik je om je je maag in te beelden met de maagband rond het bovenste deel van je maag”, legt Daphne uit. “Die maagband zorgt ervoor dat er een ‘klein maagje’ gecreëerd wordt, zo groot als een golfbal. Ons onderbewustzijn weet namelijk het verschil niet tussen waargebeurd en fantasie. En hoe meer je die gedachte herhaalt en daarnaar gaat leven, hoe groter de kans dat je onderbewustzijn gaat aannemen dat het écht gebeurd is.”

De therapeute toont me hoe zo’n virtuele maagband er ongeveer uitziet. Dat is even slikken: het ziet eruit alsof zelfs een appel zware kost zal zijn.
Redactrice Fleur


Het is géén dieet, benadrukt Daphne. (Di)eetregels gooi je dan ook beter overboord: je mag alles eten. Maar na de installatie van de virtuele maagband zal je simpelweg minder willen snacken of snoepen en je sneller voldaan voelen. De therapeute toont me ook hoe zo’n imaginaire maagband er ongeveer uitziet. Toegegeven: dat is even slikken. Want het ziet eruit alsof zelfs een appel al zware kost zal zijn.

Tijdens de hypnose ben je nog bij je bewustzijn, maar in een diep ontspannen staat, waardoor de poorten van je onderbewustzijn als het ware opengezet worden en je ontvankelijker wordt. Ik ben blij dat Daphne me dat verduidelijkt, want daarmee neemt ze heel wat stress weg. Ik hoéf me niet van kop tot teen in trance te voelen.

Je levensstijl onder de loep

Normaal bestaat een traject uit vier hypnosesessies, verspreid over dertig dagen, waarbij de maagband steeds ‘dieper’ geïnstalleerd wordt. Maar na deze eerste afspraak zou ik al van tachtig procent van mijn slechte eetgewoontes verlost zijn, vertelt Daphne. We bekijken eerst hoe mijn relatie met voeding zich sinds mijn kindertijd ontwikkeld heeft en hoe het met mijn huidige levensstijl gesteld is. Meer specifiek overlopen we of ik voldoende water drink (nee!), of ik een emo-eter ben (ja!) en of ik last heb van cravings (zoute chips, altijd en overal!).

Vervolgens vraagt Daphne me naar mijn streefgewicht. Waarna ze vertelt over spectaculaire resultaten die eerdere cliënten van haar al behaalden, nadat ze jarenlang verstrikt zaten in de dieetcultuur en daardoor jojoden. Ook voor Daphne zelf was hypnotherapie de enige methode die werkte. Ze raakte verlost van haar overtollige kilo’s en weet haar gewicht nu te behouden, vertelt ze enthousiast.

Tijdens elke hypnosesessie programmeert Daphne enkele gouden regels in je onderbewustzijn. Maar met die pijlers ga je best ook op een bewust niveau aan de slag, zegt Daphne. Allereerst is het belangrijk dat je je beperkt tot drie maaltijden per dag, die traag en bewust verorbert, stopt met eten als je voldaan bent, voldoende water drinkt en een dertigtal minuten per dag beweegt.

Ik krijg bovendien een begeleidende thuisaudio mee. Het is de bedoeling dat je in het begin elke dag naar die tape luistert, daarna kan je overschakelen op wekelijks of maandelijks. “De audiosessie creëert nieuwe neurale wegen in jouw hersenen en versterkt zo het effect van de livesessies.”

Daphne geeft me tot slot ook toegang tot de online community die aan het programma gekoppeld is, waar je elkaar onder meer kan motiveren en recepten kan delen.

Het echte werk: de sessie zelf

Dan is het tijd voor het echte werk: ik vlij me neer in een comfortabele divan in de praktijkruimte en Daphne legt een zacht dekentje over me heen. Hoelang de sessie precies duurt, weet ik niet. Daar let ik ook niet op. Na enkele ontspanningsoefeningen voel ik hoe ik steeds dieper in de stoel zak en hoe mijn ledematen steeds zwaarder worden.

Daphne vraagt me om me voor te stellen dat ik een ziekenhuis binnenga. Ik word vriendelijk ontvangen en begeleid naar mijn kamer. Daar komt de arts me vertellen wat er gepland staat: een maagbandoperaties. Ik word naar de operatiekamer gebracht waarna ik zachtjes inslaap. Tot slot word ik weer tevreden wakker op mijn kamer.

Als Daphne tijdens de hypnose vraagt om connectie te maken met mijn maag, dan voel ik ’m ook echt. Nadat ze de gouden regels meermaals herhaald heeft, brengt ze me langzaam maar zeker weer terug naar de realiteit.

De zoute chips blijven in de kast
Nadien moet ik alles even laten bezinken. Ik ben wat in de war. Ik heb de rest van de dag effectief ontzettend veel dorst en ’s avonds bijna geen honger. Al kan dat ook te wijten zijn aan het feit dat ik tijdens de hypnosesessie met open mond op de bank heb gelegen, en ’s middags voor de afspraak nog een flinke portie frieten als ‘afscheidsmaal’ heb verorberd.

De volgende dagen lijkt de hypnose toch echt zijn werk te doen. De zak zoute chips blijft verbazing­wek­kend genoeg onaange­raakt in de kast liggen.
Redactrice Fleur


Maar de volgende dagen lijkt de hypnose toch echt zijn werk te doen. De zak zoute chips blijft verbazingwekkend genoeg onaangeraakt in de kast liggen en ik voel me een pak energieker. Ik denk uiteraard niet dat er écht zo’n rekker rond mijn maag zit. Ik heb trouwens ook niet de indruk dat mijn maaltijden ’s morgens, ’s middags en ’s avonds een pak kleiner zijn. Van die knoop in mijn maag voel ik weinig, al at ik sowieso al geen al te grote porties.

Zonder morren maak ik gezondere keuzes

Wat ik wél merk is dat ik tussendoor geen behoefte heb om te snoepen of snacken, dat ik goed voel wanneer ik voldaan ben en dat ik zonder morren (!) gezondere keuzes maak. Als ik op een dag een koek uit de kast neem, denk ik: ach, zoveel zin heb ik er eigenlijk niet in. Waarna ik ’m braaf weer terugleg.

De audiosessie die ik ’s avonds beluister, brengt me tot rust en motiveert me. Wat Daphne me zachtjes toespreekt, ben ik ook écht aan het verwezenlijken. Ik kàn dit, zo overtuig ik mezelf. Met twee vingers in de neus zullen die kilo’s eraf vliegen.

Maar hoogmoed komt voor de val: ik word slordiger en sla enkele dagen de audiosessie over. Met als gevolg dat ik veel minder bewust bezig ben met het traject. Iets waar Daphne nochtans de nadruk op had gelegd. Ik merk dat ik weer wat onverschilliger word wat mijn levensstijl betreft en voel me daar schuldig over. Het wordt duidelijk: deze hypnotherapie is geen quick fix. Ik herpak mezelf.

De ultieme beproeving: vakantie

Niet lang na de hypnosesessie heb ik enkele weken vakantie in Frankrijk: de ultieme test. Op culinair vlak is het alle hens aan dek: terrasjes, uitgebreide lunches, ’s avonds lang tafelen en du pain, du vin et du boursin.

Toch verloopt deze vakantie iets anders dan gewoonlijk. Ik betrek medevakantiegangers bij mijn ‘waterbeleid’, want hydrateren kan je leren, vind het fijn dat er ook gezondere opties zijn bij het aperitief en bestel op restaurant twee kleine voorgerechtjes in plaats van een calorierijk hoofdgerecht. Iedereen neemt dessert, ik niet. Maar ik heb het geluk dat ik wél enkele hapjes van hen mag proeven. Het is niet zo dat ik mezelf opzettelijk iets ontzeg.

Is het echt de hypnose? Wil ik gewoon zelf dat dit experiment slaagt? Of is het puur toeval en heb ik gewoon wat energie over die week?
Redactrice Fleur


Een ander voorbeeld: na een zware lunch besluit ik om baantjes te trekken in het zwembad, ik ga geregeld fietsen én ik start in mijn vakantieweek enthousiast opnieuw met Evy Gruyaerts Start 2 Run. Want als ik als een god in Frankrijk wil eten, dan zal daar toch wat beweging tegenover moeten staan, zo besluit ik enthousiast. Mijn lief is verbaasd: deze sportieve toewijding is ongezien.

Is het echt de hypnose? Wil ik gewoon zelf dat dit experiment slaagt? Of is het puur toeval en heb ik gewoon wat energie over die week? Geen idee, maar het heeft wel tot gevolg dat ik de nochtans gebruikelijke vakantiekilo’s - zo’n 2 à 3 kilo - netjes bij onze zuiderburen achterlaat.

DE EINDCONCLUSIE: “Geen wondermiddel, maar op zijn minst een fijn placebo-effect”
Toegegeven: op voorhand was ik ervan overtuigd dat ik intussen sceptisch zou terugkijken op dit experiment. Dat ik het zou afgedaan hebben als regelrechte nonsens of spiri-wiritherapie. Maar nee hoor, ik ben aangenaam verrast.

Die gezondere levensstijl aannemen gaat bij mij nu dus wel een pak vlotter dan normaal. Ik zit beter in mijn vel en ervaar meer balans. Bij hypnotherapie kan je er moeilijk de vinger op leggen welke keuzes gestuurd worden door je onderbewustzijn. Maar het heeft, op mij althans, op zijn minst een fijn placebo-effect. En dat smaakt naar meer.Bron: https://www.hln.be/gezond-en-gelukkig/gewicht-verliezen-door-hypnose-fleur-doet-de-test-al-na-1-sessie-verlies-je-80-procent-van-je-slechte-gewoontes~ab2db592/

Reacties
Categorieën