Gezonde darmen = een gezond lichaam!

Geschreven op 29/09/2014 in gezond leven
Gezonde darmen = een gezond lichaam!

Een goede gezondheid en weerstand begint bij je darmen. Als je darmen uit balans zijn kan je dat merken aan je gezondheid.

Waarom zijn je darmen zo belangrijk?

In je darmen zitten micro-organismen die alles in balans houden. Ook wel de darmflora genaamd. De darmflora zorgt voor de opname van goede voedingsstoffen en het afbreken van de slechte voedingsstoffen. Bij volwassenen bestaat de darmflora uit 100 biljoen bacteriën. Is je darmflora verstoord dan verdwijnen de goede bacteriën op de darmwand en zo krijgen schadelijke bacteriën de kans om te groeien en te vermenigvuldigen. Zo krijg je klachten als diarree of verstopping.
 

Waardoor kunnen je darmen kunnen uit balans raken?

  • Gebruik van antibiotica
  • Een infectie of ziekte
  • Stress
  • Operatie
  • Langdurig ongezonde en/of vezelarme voeding tot je nemen

Hoe krijg je gezonde darmen?

  • Eet gevarieerd maar vooral gezond
  • Eet zo min mogelijk pasta, rijst, brood en aardappelen, koek, chips, snoep en frisdranken. Hier zit zetmeel in en dat is eigenlijk gewoon suiker. Suiker verstoord de darmflora zeer erg.
  • Laat je eens adviseren door een gezondheidsbegeleider of een natuurlijk voedingsconsulent

Antibiotica vs. prebiotica en probiotica

Antibiotica maakt naast slechte bacteriën ook goede bacteriën dood. En dat verstoort je darmflora. Beschermen van je darmflora is dus noodzakelijk en dit kan je doen door een probiotica of prebiotica. Je kan deze vinden bij ons in de praktijk of in een goede natuurwinkel.

Voorkom stress

Zorg voor stressmanagement, hoe minder stress, hoe minder lichamelijke klachten. Zorg voor voldoende beweging maar ook voor genoeg rust. Geestelijke stress en zorgen hebben het meeste effect op je darmen. Last van chronisch stress? Dan is dat te merken aan je darmen. Yoga  Is ook zeer goed bij stress en lichamelijke klachten door stress. Probeer alles eens uit en kijk wat het beste past bij jou!


​Meer over ons:

Alterna Gezondheidscentrum is gespecialiseerd in gezondheid en geluk. Onze missie is om U te begeleiden naar een gezond leven dat u zelf in de hand heeft en zo preventief ziektes en lichamelijke klachten kan voorkomen! Bel 03-7760220 of mail: info@gezondopmaat.be als u graag begeleiding heeft bij het ontdekken van uw ideale gezondheidsplan!