Massage is meer dan ontspanning

Geschreven op 23/01/2020 in levenswijsheid
Massage is meer dan ontspanning

5 jaar geleden werd er borstkankerkanker gevonden bij Marie, compleet gebroken door deze ontdekking sloot ze zichzelf af van de realiteit en onderging ze haar operatie en genezingsproces alsof het “een zware griep” was. Doordat ze haar situatie niet realistisch bekeek kwam ze in de mallemolen van psychologen, psychiaters, doktersonderzoeken en heel veel medicatie terecht. Haar leven lag overhoop. Ze verloor haar eigen identiteit verloor ruim 30 kilo gewicht door uithongering.

Massage als geschenk

Ze was een gebroken vrouw wanneer ze 6 maanden na de operatie bij mij terecht kwam voor een massage die ze van iemand cadeau had gekregen. De eerste keer dat ze hier was herinner ik me nog heel goed. Ze onderging de massage op een zeer passieve manier. Ze boekte direct een nieuwe afspraak omdat haar psycholoog haar had gezegd dat ze door meer aandacht te geven aan haar lichaam dichter bij haar emoties kon komen. Emoties die ze niet meer voelde, ze had alles geblokkeerd. Ze had vanaf het moment dat de kanker geconstateerd werd niet meer gehuild, wanneer ze de emoties probeerde te voelen blokkeerde haar keel maar er kwamen geen tranen. De daarop volgende massage sessies verliepen helemaal anders. Ze begon zich langzaam aan te openen naar mij, ze vertelde over haar operaties, haar gevoelens, maar ook probeerden we het leven wat “luchtig” te bekijken. Ik probeerde haar elke keer aan het lachen te maken. We praatten over haar lichaam, over haar gesprekken bij de psycholoog, haar onderzoeken. Ze liet me vaak weten dat de massages haar hielpen om te ontspannen, en haar lichaam weer te leren voelen en de lichamelijke verandering (veroorzaakt door het wegnemen van haar borst) te aanvaarden. Ze leerde haar lichaam weer te zien als een fijn “voertuig” ipv een ziekte verwekkend object.


Massage als krachtige veranderaar

We zijn nu 4 jaar later en vandaag verteld ze mij dat de massages haar er echt door hebben geholpen. Met enkel de dokters en de medicatie had ze het leven willen opgeven maar door de massages en de gesprekken met mij voelde ze haar lichaam weer op een positieve manier, de dagen na de massage voelde ze zichzelf weer "mens". En het verlangen naar de volgende massage afspraak hield haar op de been. In die 4 jaar heeft ze met mijn hulp en steun geleidelijk aan de kalmeringspillen, slaappillen en de antidepressiva kunnen afbouwen waardoor ze weer het gevoel heeft dat ze zichzelf begint te worden. Ze heeft weer energie, ze voelt zich weer vrouw, en het belangrijkste: ze geniet weer van het leven!

Massage als onderhoud

Ze blijft komen voor de massages en de fijne gesprekken, na al die jaren is het iets geworden dat ze niet meer wilt missen, vooral omdat ze weet hoeveel het haar heeft geholpen in die zware periode.
Voor mij als massagetherapeut is dit een pure bevestiging dat ik mijn werk goed doe, en natuurlijk dat hetgeen ik wil bereiken door mijn werk daadwerkelijk is geslaagd!
P.s. Ze kan weer huilen!

Geschreven door: Daphne Langedijk - massagetafelverhalen ;-)