Diëtist versus voedingsconsulent

Geschreven op 24/07/2019 in gezonde voeding
Diëtist versus voedingsconsulent

Tegenwoordig zijn er veel beroepen die te maken hebben met voeding. Daardoor ontstaat er nog regelmatig verwarring. Veel mensen denken dat een diëtist en voedingsconsulent hetzelfde doen. Diëtist versus voedingsconsulent: wat is nu het verschil?

Diëtist versus voedingsconsulent

Diëtist

De diëtist is de expert en specialist op het gebied van voeding. Zij of hij geeft voedingsadviezen bij veel verschillende ziektebeelden. Denk aan hartklachten, diabetes, voedselallergieën, kanker, maag- en darmproblemen en nog veel meer aandoeningen. Je kunt ook naar de diëtist om af te vallen, voor advies bij sportvoeding en voeding bij zwangerschap. Door de medische en voedingskundige kennis kan de diëtist een passend voedingsadvies opstellen afgestemd op jouw aandoening, persoonlijke situatie, wensen en eisen. De diëtist werkt samen met artsen, kinesisten, verpleegkundigen en andere hulpverleners in de gezondheidszorg. Op deze manier wordt een optimale behandeling nagestreefd.

Alleen professionals met de vierjarige Beroeps opleiding Voeding en Diëtetiek mogen de titel ‘diëtist’ gebruiken. De titel ‘diëtist’ is wettelijk vastgelegd.. De Wet is bedoeld om de kwaliteit van de zorg te waarborgen en de patiënt te beschermen. Op deze manier weet je dat de hulpverlener kennis heeft dat up-to-date is. Om in het Kwaliteitsregister Paramedici geregistreerd te blijven moeten diëtisten punten halen door werkervaring op te doen en bijvoorbeeld scholingen en cursussen te volgen.

Voedingsconsulent

Een voedingsconsulent wordt geschoold om gezonde mensen met problemen omtrent het gewicht te adviseren en begeleiden. Een voedingsconsulent mag mensen met een BMI (Body Mass Index) tussen de 18,5 en 30 begeleiden. Er is niet één opleiding tot voedingsconsulent. Je kan een schriftelijke cursus doen, maar ook contactonderwijs volgen. Voedingsconsulenten kunnen zich aansluiten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten (BGN) wanneer ze een door de BGN erkend diploma hebben. Deze titel is niet beschermd.

Je kunt zelf bepalen voor welke hulpverlener je kiest. Maar heb je gezondheidsklachten of een medische diagnose waarvoor je dieetadvisering nodig hebt, maak dan een afspraak met een diëtist!

Heb je geen medische aandoeningen en wil je je gezonder en fitter voelen of afslanken op een gezonde manier? Kies dan voor de voedingsconsulent!