Pieter Langedijk

Geschreven op 3/10/2011 in nieuws & media

Pieter Langedijk 1931 - 2011
Als klinisch psycholoog introduceerde Pieter Langedijk tal van nieuwe behandelwijzen, die inmiddels gemeengoed zijn. Hij legde gecompliceerde zaken in begrijpelijke taal uit.

Pieter Langedijk, Schrijver & pionier

Toen hij ermee begon, werd het nog beschouwd als een vorm van zwarte magie. Nu is de halve bevolking gefascineerd door behandelmethoden tegen stress, ADHD, faalangst, hoge gevoeligheid via lichaamsaanraking, vitaliteitsmassage, natuurgeneeskunde en paranormale geneeswijzen.

Dat is voor een groot deel het werk van klinisch psycholoog Pieter Langedijk, die 3 oktober 2011 op 79-jarige leeftijd overleed. Vlak voor zijn overlijden vertelde hij zijn beide dochters wat hij zag in de andere dimensie : Overal is liefde, vreugde, wijsheid en inzicht.' Hij zag dat hij mensen nog beter kon helpen vanuit deze nieuwe dimensie.

Pieter langedijk als psycholoog 

Langedijk was zijn hele carrière bezig met onderwijspsychologie en was meer dan twintig jaar relatie- en regressietherapeut. Hij schreef meer dan dertig boeken over zaken als faalangst en concentratieproblemen. 'Hij wist gecompliceerde zaken in zulke begrijpbare taal uit te leggen, dat je er niet meer aan twijfelde dat het waar was', zegt zijn dochter Daphne.

Hij werd geboren in een zeer conservatief katholiek nest in het Noord-Hollandse Berkhout, waar hij van zijn vader - een bakker die volgens hem 'zeer snel kwaad werd' - moest leven volgens de regels van God en de kerk. Maar al jong begon hij vragen te stellen over het mens zijn, waarop zijn ouders geen antwoord hadden. Vanwege de oorlog moest hij vier keer naar een andere lagere school. Na de mulo werd hij chemisch analist en volgde de avond-hbs, waarvan hij op zijn 26ste het diploma haalde.

Daarna ging hij alsnog aan de universiteit van Utrecht klinische psychologie, opvoeding en kinderpsychologie studeren. Tegelijkertijd volgde hij colleges psychiatrie, fysiologie, parapsychologie en oosterse filosofie.

Pieter de ontdekker

Hij leerde hoe belangrijk buikademhaling was om echt te kunnen ontspannen. Hij hielp mee aan de ontwikkeling van spierontspannings- en huidweerstandsmeters, nu beter bekend als Biofeedback aparatuur. Ook hield hij zich bezig met onderzoek naar voeding als middel om ziekten te voorkomen. Hij concludeerde dat stress het autonome zenuwstelsel van mensen ondermijnde.

'Het gevolg van constant met je hoofd bezig zijn is dat de geest zich steeds meer uit het lichaam terugtrekt, met als gevolg dat er steeds minder contact met het lichaam is. Je moe voelen is een van de gevolgen van een minder goed contact met je lichaam en een minder goed tot slecht werkend autonoom zenuwstelsel.'

Na de universiteit zou hij veertien jaar als psycholoog verbonden zijn aan de Schooladviesdienst. Op grond van duizenden tests bij kinderen schreef hij zes boeken, waaronder Concentratieproblemen bij kinderen, Faalangst, Schoolrijpheid en Lichaamsoefeningen voor kinderen.

In 1972 verscheen ook in Nederland de bestseller Ik ben O.K., jij bent O.K. van de psychiater Thomas Harris. Dat leidde in Nederland tot een groeiende belangstelling voor alternatieve therapie. Pieter Langedijk haakte hier als pionier als een van de eersten op in. In 1980 vestigde hij zich in Bussum als onafhankelijke therapeut samen met zijn toenmalige vrouw Agnes van Enkhuizen.

Eeuwig studeren

Hij bleef studeren, lezen, onderzoeken en reizen 'en zoog kennis op als een spons'. Hij raakte geïnteresseerd in de enorme paranormale vermogens van yogi's in India en Nepal. Ook maakte hij duidelijk dat onze geest uit verschillende ' lagen' bestaat, een onderbewuste, een 'dagbewustzijn' en een hogere bewustzijn, 'het ware ik'.

Na zijn scheiding in 1989 verplaatste hij zijn praktijk naar Hilversum, waar hij tijdens zijn therapie cliënten hielp met zijn zelf ontwikkelde vitaliteitsmassage om het autonome zenuwstelsel te heractiveren via de huid. Langedijk bleef actief bezig met schrijven en therapie tot hij een half jaar geleden werd getroffen door een beroerte. Dochters Leda en Daphne zijn inmiddels in zijn voetsporen getreden. Daphne Langedijk startte een groepspraktijk in België